Onderstaande bijdrage is van een externe partij. De redactie is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

Sitecore helpt veiligheidsregio’s Nederland

Sinds de invoering van de Wet veiligheidsregio’s in 2010 kent Nederland 26 veiligheidsregio's die verantwoordelijk zijn voor de veiligheid van de burgers en bedrijven in hun regio. In de praktijk betekent dit dat de regio’s verantwoordelijk zijn voor de brandweerzorg, de rampenbestrijding, de crisisbeheersing en de geneeskundige hulpverlening. Dat een goede informatievoorziening en communicatie daarvoor eerste vereisten zijn, ligt voor de hand. De veiligheidsregio Midden- en West-Brabant startte mede daarom samen met Sitecore-partner Estate een traject om met een volledig vernieuwde website de informatievoorziening en communicatie naar een hoger plan te brengen.

Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant werkt al sinds 2005 samen met Estate en maakt al langer gebruik van Sitecore-technologie. Belangrijkste redenen daarvoor zijn volgens Jeff Evertse, Advieur Digitale Media bij de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant, de robuustheid, veiligheid en schaalbaarheid van Sitecore. “Daarnaast spreken de platformgedachte en de integratiemogelijkheden ons aan. Niet alleen de website, maar ook ons intranet is gebouwd op Sitecore.”Voor de nieuwe website die in 2016 live ging, zocht Midden- en West-Brabant brede mogelijkheden om burgers zowel in crisissituaties als daarbuiten te informeren.Evertse: “Wij wilden van een statische website met alleen feitelijke informatie naar een interactief platform waar burgers en bedrijven op ieder moment terechtkunnen voor veiligheidsadvies en waar ze tijdens een calamiteit alle informatie vinden over hoe te handelen. Omdat de rol van de voorlichtingsadviseurs tijdens een calamiteit cruciaal is, hebben we samen met Estate gedetailleerd in kaart gebracht wat deze functionarissen dan nodig hebben.”

Op basis van deze analyse bouwde Estate een nieuwe website en een bijbehorende app, waarmee de communicatieadviseurs van de veiligheidsregio’s tijdens crisissituaties snel en adequaat nieuwe informatie kunnen toevoegen en verspreiden via verschillende kanalen. De app is gekoppeld aan de Sitecore-omgeving van de veiligheidsregio, maar ook aan Twitter, Facebook en 26 gemeentesites. De app biedt een praktische, centrale ingang voor het snel creëren en verspreiden van relevante informatie via diverse kanalen. Uniek in dit verband is de koppeling met de websites van de gemeenten in de regio. Die zijn automatisch te voorzien van een crisisbanner. Bezoekers van een gemeentewebsite worden hierdoor geattendeerd op de crisissituatie en doorverwezen naar details over de actuele situatie op de website van de veiligheidsregio.

Tijdens een crisis kunnen tot wel twintig medewerkers tegelijk met de app werken om alle informatievoorziening via diverse kanalen te ondersteunen. Achteraf zijn met één druk op de knop rapportages te genereren, die de gehele crisis in een tijdlijn weergeven. Deze rapportages zijn nuttig voor evaluaties door de veiligheidsregio en door de gemeentebesturen waar een calamiteit zich heeft voorgedaan. In de rapportages is precies inzichtelijk op welk moment welk bericht uitgestuurd is en hoe het contact tussen de hulpdiensten onderling verlopen is.

De ervaringen met het Sitecore-platform en de CIST-app bij West- en Midden-Brabant waren zo positief dat de veiligheidsregio’s Kennemerland en Limburg deze technologie ook hebben omarmd. Bij de veiligheidsregio Kennemerland is zowel de website als de app actief. In Limburg is het webplatform al in de lucht en volgt de app nog. Ook voor deze beide regio’s zijn informatie en communicatie cruciaal, mede met het oog op relatief risicovolle economische activiteiten. In Kennemerland gaat het bijvoorbeeld om Schiphol en Hoogovens en Limburg kent een grote chemische industrie. 

“Wij zijn erg enthousiast over de mogelijkheden die we nu hebben met dit platform en de app”, zegt Evertse. “Zij maken ons werk efficiënter en effectiever, waardoor er meer ruimte is voor een volledige focus op de inhoud van de informatie en een soepel proces. Dat is pure winst.”

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-03-07T15:54:39.000Z Sitecore


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.