Onderstaande bijdrage is van een externe partij. De redactie is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

Drie IT-trends die bepalend zullen zijn in 2019

Insight ziet drie IT-trends voor 2019: de opmars van micro-services, meer vertrouwen in Artificiële Intelligentie (AI) en de nieuwe en meer uitgebreide rol van IT binnen de onderneming. Zo voorspelt CIO Michael Guggemos van Insight. Deze trends vormen zeker een uitdaging voor bedrijven maar ze bieden ook nieuwe kansen.

De opkomst van micro-services 

In 2019 zien we een verschuiving van conventionele cloud computing naar micro-services. Op dit ogenblik bestaan ​​de meeste cloud diensten uit een betalende toegang tot gebundelde toepassingen (bijvoorbeeld Office 365 met daarbij ook nog opslagruimte in de cloud). Maar veel organisaties betalen bij zo’n pakket dikwijls voor zaken die ze niet gebruiken. CIO Michael Guggemos van Insight voorspelt een slimmere aanpak: “Een volgende logische stap is dat bedrijven alleen betalen voor de effectief gebruikte toepassingen en diensten. Dat leidt tot meer efficiëntie, want werknemers hoeven zich niet langer te beperken tot een bundel met alles er op en er aan maar gebruiken nu enkel de meest geschikte tool voor hun werk.”

Die evolutie heeft wel gevolgen. Software leveranciers zullen hun bundels moeten opsplitsen en tegelijkertijd de integriteit van elke toepassing vrijwaren. IT-afdelingen zullen, op hun beurt, de diversiteit van gebruikers, toepassingen die ze gebruiken en aanbieders (software leveranciers, cloud providers) heel goed moeten kunnen beheren.

Angst voor artificiële intelligentie verdwijnt 

In 2018 bereikte de AI-hype een hoogtepunt. Wat jammer genoeg ook een zekere ongerustheid met zich meebracht over wat met AI allemaal mogelijk zou kunnen zijn. De doem scenario’s zeg maar. Vanaf 2019 gaan we over naar de volgende fase van de cyclus: een ontluikende maar toch brede bedrijfsadoptie. Want, AI is geen doem scenario maar een gouden opportunteit. Doordat AI deel zal gaan uitmaken van het dagelijkse bedrijfsleven verdwijnen de wijdverspreide ongerustheden voor een eventueel banenverlies. Er is trouwens al een meer geruisloze integratie bezig van AI binnen real world-toepassingen. Providers zoals AWS (Amazon) en Microsoft bieden de AI-services aan als referentie-architecturen in plug & play-standaardservices. Werknemers realiseren zich dat AI vooral mensen helpt in plaats van ze te vervangen.

AI heeft een enorm potentieel om de dagelijkse bedrijfsvoering te transformeren. Van het reduceren van de planning van senior executives en optimaliseren van datasheets tot het opnieuw configureren van verkeersstromen zonder menselijke tussenkomst. Maar net als bij alle applicatie technologieën draait AI volledig op data. Het is de hoeveelheid en kwaliteit van de gegevens die hun efficiëntie bepalen. “Vanaf 2019 zien we een hernieuwde impuls voor alle zakelijke functies - niet alleen voor IT en marketing - om zoveel mogelijk gedigitaliseerde en AI-gestuurde services te gebruiken. Waarnaast er ook extra gegevensstromen moeten worden ingevoerd”, zo verzekert CIO Michael Guggemos van Insight.

Positie IT binnen het bedrijf: IT professionals luiden de alarmbel 

De wrijving tussen IT en het bedrijf neemt toe, omdat IT gewrongen zit tussen innovatie en dagelijks beheer. Ondanks het feit dat digitale transformatie al enkele jaren een vaste prioriteit is voor bedrijven neemt de spanning tussen IT en de business in 2019 nog toe. Meer dan de helft van de IT-besluitvormers in België verwacht dat zijn traditionele rol behouden blijft (*). Met alle gevolgen vandien.  Ze menen dat, zonder voldoende middelen, de IT afdeling er niet zal in slagen om de talrijke taken die van haar verwacht worden tot een goed einde te brengen. Vanuit de organisatie wordt van de IT afdeling verwacht dat ze zowel de ondersteuning biedt bij o.a. de dagelijkse IT zaken zoals support, beveiling, GDPR-maatregelen, etc. als initiatief neemt om met innovatieve projecten te komen die de business verder vooruit helpen. Twee derde van de IT professionals meent dat ze niet voldoende midden hebben om de organisatie hierin adequaat te ondersteunen. Een derde meent dat een gebrek aan goed gedefiniëerde rollen en verantwoordelijkheden hen parten speelt.

Eén van de oorzaken voor deze spanningen is ook een kwestie van hoe men naar het IT departement kijkt. Het is inderaad een paradox maar terwijl organisaties steeds meer verwachten dat de IT afdeling helpt in het ontwikkelen en ondersteunen van initiatieven om de business te doen groeien, beschouwen de meesten die afdeling toch nog voornamelijk als een cost-center. In 2019 zal men een trend zien om het IT department meer als investerings- en innovatie hub te beschouwen wat een positieve invloed moet hebben zowel op het IT-budget als op het toewijzen van het nodige en juist gekwalificeerde personeel.

 

 

(*) Bron: 2018 Insight Intelligent Technology Index. Downlaod het rapport hier.

 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-12-18T08:44:06.000Z INSIGHT


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.