Onderstaande bijdrage is van een externe partij. De redactie is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

Hoe blijf je de ‘Friendly Review’ van Microsoft voor?

Elk bedrijf van enige omvang krijgt er mee te maken: een review/audit van Microsoft. Dit is vaak geen ideale situatie. De softwarefabrikant doet dit om te bepalen of uw softwarehuishouden klopt. “De uitkomst is altijd hetzelfde: het bedrijf is niet compliant, zoals dat heet. Er moeten dan herstelacties worden uitgevoerd en licenties worden bijgekocht. De schade loopt soms in de honderdduizenden euro’s. Een vroegtijdige interne review door een onafhankelijke partij kan veel ellende voorkomen”, weet Victor Nii Dsane van Qlicense.

Dsane roept ondernemingen daarom op om niet te wachten totdat Microsoft op de deur klopt maar al eerder een gespecialiseerd bedrijf te vragen om een onafhankelijke interne review of audit uit te voeren om de licentiepositie te bepalen. “Wanneer dan blijkt dat een organisatie niet compliant is, kunnen er rustig herstelacties worden uitgevoerd. Dit zal heel anders zijn wanneer een vendor een partner naar voren schuift om een review uit te voeren. In de meeste gevallen is de partij die de review uitvoert de reseller van de klant. De klant staat dan tegen twee partijen die allebei belang hebben bij verkoop van zoveel mogelijk licenties en het uitdelen van boetes. Het uitvoeren van een ‘friendly review’ is voor een vendor een belangrijk verdienmodel. Een klant heeft op dat moment juist belang bij een onafhankelijke partij die namens de klant opereert om de schade zoveel mogelijk te beperken”, verduidelijkt Dsane. “De licentieregels en het licentiebeheer zijn en blijven lastig voor ICT-afdelingen. Dit komt mede doordat de intern gebruikte software bij klanten veelal fluctueert. Ook passen de verschillende softwarefabrikanten hun complexe licentieregels en voorwaarden van hun software voortdurend aan. Goed licentiebeheer en up-to date blijven is dan ook bijna onmogelijk geworden voor organisaties.”

‘Not amused’

“Als een ICT-manager tegenover zijn directie ineens moet uitleggen dat voor 300.000 euro aan licenties bijgekocht moeten worden, is de directie ‘not amused’”, benadrukt de Director Consultant van Qlicense, dat gespecialiseerd is in onafhankelijk software-advies en onderneming ondersteunt bij reviews en audits. “Als onafhankelijke partij staan wij voor het belang van de klant. Het liefst al in het voortraject. Zo kun je het risico van incomplaince verlagen en wildgroei voorkomen of herstellen. We komen vaak tegen dat klanten een dubbel gevoel overhouden aan het feit dat de reseller of auditor een dubbelrol bekleedt. Qlicense opereert in tegenstelling tot andere partijen niet in naam van een softwarefabrikant of wordt niet gestimuleerd door verkoop van extra van licenties.”

Victor Nii Dsane is Director Consultant van Qlicense. Het bedrijf is gespecialiseerd in onafhankelijk licentie-advies en licentiebeheer. Meer informatie via www.qlicense.nl

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-02-05T09:02:00.000Z Qlicense


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.