Onderstaande bijdrage is van een externe partij. De redactie is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

Tweedehands licenties: compliant en voordelig

In België is het voorlopig onbekend terrein, maar in Nederland en Duitsland is het blooming business: handel in tweedehands softwarelicenties. Je kan er tot wel 70% mee besparen. En zo komt budget vrij voor andere mooie investeringen. Waarom zetten dan niet meer bedrijven en (zorg) organisaties de stap?

Tot vandaag leeft bij heel wat organisaties de overtuiging dat het niet toegestaan is om softwarelicenties door te verkopen. Onterecht, want in 2012 al besliste het Europese Hof van Justitie dat het perfect legaal is om softwarelicenties door te verkopen.

Sindsdien bestaat er geen twijfel: je mag gebruikte licenties met een gerust hart verhandelen.

Een betrouwbare tussenpartij

Q-Advise, een onafhankelijk licentie-advies organisatie, is een van de weinige betrouwbare bedrijven die de aankoop en verkoop van tweedehands softwarelicenties faciliteert. Het bedrijf werkt samen met een internationaal netwerk en maakt als onafhankelijke partij de brug tussen verkopers en kopers van tweedehands softwarepakketten. Op die manier krijgen hun klanten de hoogste prijs bij verkoop en de scherpste prijs bij aankoop, met auditgarantie.

Tweedehands licenties: audit proof

Met tweedehandse softwarelicenties heb je als nieuwe gebruiker dezelfde rechten als de vorige eigenaar. Alleen betaal je veel minder.

"Er bestaat wel nog discussie rond de overdraagbaarheid van bepaalde licenties. Soms kan het, maar soms ook niet”, vertelt Gerben Vermeulen, Compliance Director van Q-Advise. “Je moet dus goed uitkijken als je gebruikte licenties koopt.”

Gelukkig geven bedrijven zoals Q-Advise onafhankelijk advies over hoe je licenties optimaal kunt inzetten. Zij zijn gespecialiseerd in optimaliseren van softwarelicenties en contractonderhandelingen voor organisaties. Daarnaast zijn ze ook specialist in de regelgeving rond het verhandelen van tweedehands licenties. Door ze aan te kopen via een betrouwbare tussenpartij, ben je dus zeker dat je compliant blijft werken.

Doorstroom van privé naar openbaar

Zowel in de openbare sector als in het bedrijfsleven opent het gebruik van tweedehands licenties deuren. Lokale besturen zoals gemeenten en steden gebruiken hun aangekochte licentie gemiddeld vijf jaar of zelfs langer. Dat is een groot verschil met de privésector, waar licenties op veel kortere termijn worden gebruikt.

Aan het einde van de rit kunnen gebruikte licenties dan ook perfect doorstromen van de bedrijfswereld - via een betrouwbare tussenpartij - naar de publieke sector. Een win-win situatie, want de overheden besparen op hun softwarekosten en de bedrijven verdienen geld aan producten die ze niet meer nodig hebben.

Dubbele winst

Een onderneming of organisatie die wil upgraden naar een nieuwe versie van een bepaalde software, kan dankzij de tweedehands markt bovendien dubbele winst boeken.

"Wil je upgraden van Office 2013 naar 2016? Dan kan je niet alleen je oude licenties voor Office 2013 verkopen, maar ook de nodige licenties voor Office 2016 tweedehands aankopen."

Op die manier bedraagt de netto-investering maar een fractie van wat de meeste ondernemingen zouden doen: de oude licenties links laten liggen en nieuwe licenties aankopen voor de volle prijs.

Q-Advise is gespecialiseerd in onafhankelijk licentie-advies, aankoop en licentiebeheer. Lees meer over de diensten van Q-Advise op www.q-advise.com 

Of neem direct contact op: info@q-advise.com

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-09-22T08:11:00.000Z Q-Advise
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.