Onderstaande bijdrage is van een externe partij. De redactie is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

Hoe werkt een trekschakelaar?

Waarschijnlijk heb je het woord trekschakelaar wel eens gehoord. Toch is de kans groot dat je niet weet wat een trekschakelaar nou precies is. Een trekschakelaar wordt vaak gebruikt bij huishoudelijke apparaten zoals wasmachines en drogers. Er zijn enkelpolige trekschakelaars en dubbelpolige trekschakelaars. Een enkelpolige trekschakelaar wordt gebruikt om apparaten zoals bijvoorbeeld een lamp aan te sluiten. Een dubbelpolige trekschakelaar wordt ook wel een wasmachine schakelaar genoemd.

Wat is een trekschakelaar?

Je kan met een trekschakelaar de aanvoer van elektriciteit naar je huishoudelijke apparaat zoals bijvoorbeeld je wasmachine zowel aan en uitzetten. Meestal bedien je een trekschakelaar met een koordje, vandaar de naam.

De meeste trekschakelaars hebben een rood lampje. Hierdoor zie je meteen of er wel of geen elektriciteit op de machine is aangesloten. Wil je ook graag een trekschakelaar voor je wasmachine of je droger? Bestel je trekschakelaar hier.

Waarom gebruik je een trekschakelaar?

Wanneer je kiest voor het gebruik van een trekschakelaar doe je dit om de veiligheid te vergroten. Zeker in een ruimte waar het vochtig is, zoals bijvoorbeeld de badkamer, dien je voor een waterdichte elektriciteitsaansluiting te zorgen.

Het laatste wat je wilt is natuurlijk dat waterdamp in aanraking komt met een stopcontact. Dit zou namelijk kortsluiting kunnen veroorzaken. Omdat bij een trekschakelaar de aansluiting veilig zit verstopt achter kunststof hoef je hier nooit bang voor te zijn.

Een trekschakelaar aansluiten

Voordat je met het aansluiten van een trekschakelaar begint zorg je ervoor dat alles spanningsvrij is. Zet hiervoor de installatieautomaat of de hoofdschakelaar om. Om de juiste werkzaamheden aan een trekschakelaar uit te voeren dien je in het bezit te zijn van het juiste gereedschap.

Om een trekschakelaar aan te kunnen sluiten dien je in het bezit te zijn van een kniptang, spanningzoeker, striptang en een schroevendraaier. Zonder dit gereedschap kan je de trekschakelaar niet op de juiste manier installeren.

Wanneer je zeker weet dat er geen spanning is kan je beginnen met de aders te strippen. Zorg dat deze ongeveer een cm lang zijn. Het moet namelijk eenvoudig zijn om de kern te verbinden met de aansluiting.

Zodra je dit hebt gedaan kan je de bruine fasedraad en de zwarte schakeldraad aansluiten op het schakelelement. Hiervoor klem je allebei de draden in de daarvoor bestemde openingen in de aansluiting.

Mocht dit niet helemaal goed gaan, dan kan je de draden weer uit de aansluiting verwijderen door op de blauwe knop te drukken. Zodra je dit gedaan hebt trek je allebei de draden terug en sluit je ze opnieuw aan.

Schroef nu het element aan de muur vast en plaats het touwtje aan de bovenkant van de schakelaar. Plaats daarna heel voorzichtig het afdekplaatje en klaar is de trekschakelaar! Benieuwd geworden naar meer? Bekijk deze website.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-07-14T11:12:52.000Z GoedkopermetSchakelmateriaal


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.