Onderstaande bijdrage is van een externe partij. De redactie is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

Relined breidt haar netwerk uit in Denemarken met samenwerking Energinet

Vianen, 13 december 2021: Relined Fiber Network is vorige week een vergaande samenwerking aangegaan met de Deense landelijke netbeheerder Energinet. Hiermee breidt Relined haar glasvezelnetwerk uit met 5.500 km in Denemarken en verstevigt hiermee haar positie in de Nordics. De samenwerking met Energinet sluit naadloos aan bij de missie van Relined om het gebruik van bestaande netwerken te optimaliseren en hiermee een bijdrage te leveren als het gaat om connectiviteit in de toekomst.

Energinet is een onafhankelijk overheidsbedrijf dat eigendom is van het Deense ministerie van Klimaat Energie en nutsvoorzieningen. Ze bezitten, exploiteren en ontwikkelen de transmissiesystemen voor elektriciteit en aardgas in Denemarken. Om de continuïteit van de elektriciteits- en gasvoorziening te waarborgen, heeft Energinet communicatielijnen nodig tussen de vele elektriciteits- en gasstations in het land. Energinet beschikt over meer dan 5.500 km glasvezelinfrastructuur, parallel met elektriciteits- en gasleidingen.

De COBRA Fiber Optic Cable, de glasvezelkabel tussen Nederland en Denemarken, was in 2019 het startpunt van de samenwerking tussen Relined en Energinet. Met de komst van deze verbinding is de basis gelegd welke nu wordt uitgebreid met het samenbrengen van twee unieke netwerken en de gedeelde overtuiging om onbenutte capaciteit ter beschikking te stellen en daarmee bij te dragen aan de digitalisering.

Door de verdere digitalisering, maar ook de energietransitie is er enorme, toenemende behoefte aan veilige en betrouwbare dataverbindingen en dus glasvezelnetwerken. Energinet ziet het als haar maatschappelijke verantwoordelijkheid om hierin haar steentje bij te dragen.

"We hebben beschikbare capaciteit op ons netwerk die ten goede kan komen aan de Denen en de Deense samenleving. Door de beschikbare capaciteit in de vezelkabels te verhuren, kunnen bedrijven die werken met bijvoorbeeld internetinfrastructuur en anderen veilige, korte en snelle verbindingen krijgen tussen bijvoorbeeld datacentra in de Noordse regio," zegt Peter Markussen, CEO van Energinet.

Relined is 18 jaar geleden ontstaan vanuit TenneT, de Nederlands netbeheerder en ProRail, de spoorwegbeheerder van Nederland, vanuit de maatschappelijke overtuiging dat onbenutte capaciteit van publieke - en later ook private - organisaties beschikbaar moet zijn voor derden. Daarbij is het van belang dat netwerkeigenaren worden ontzorgt in de uitvoer van deze morele verplichting. Dit vraagt om intensieve samenwerking om zo optimaal mogelijk deze bestaande netwerken te kunnen gebruiken, met waarborging van de veiligheid en beschikbaarheid van deze vitale infrastructuur voor de eigen bedrijfsvoering.

Naast de energietransitie neemt de digitalisering alleen maar toe. Steeds meer organisatie erkennen hierin hun maatschappelijke verantwoordelijkheid en willen die pakken, zo ook Energinet. Als onafhankelijk verhuurder van onbenutte glasvezel capaciteit in publieke en private glasvezelnetwerken begrijpen wij als geen ander hoe organisaties deze maatschappelijke rol vorm kunnen geven,” zegt Kristel Landa, Managing Director of Relined Fiber Network

Relined beschikt over een landelijk dekkend netwerk in Nederland, Duitsland en nu ook Denemarken van bijna 40.000 km. Via het netwerk bedient Relined zowel de nationale als internationale klanten op het gebied van connectiviteit. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-12-13T09:01:44.000Z Relined B.V.


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.