Onderstaande bijdrage is van een externe partij. De redactie is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

Elke 4,2 seconden een nieuwe soort malware in 2017

Dit artikel delen:
Elke 4,2 seconden een nieuwe soort malware in 20

G DATA beveiligingsexperts publiceren statistieken over 2016 en Q1 2017

In 2016 hebben de experts van G DATA 6.834.443 nieuwe soorten malware ontdekt. Dit betekent een toename van 32,9% ten opzichte van 2015. Deze trend zette in het eerste kwartaal van dit jaar door, met 1.852.945 nieuwe soorten malware. Omgerekend is dat elke 4,2 seconden een nieuwe soort. Dat is 72,6% meer dan dezelfde periode vorig jaar. G DATA beveiligingsexperts denken dat er in heel 2017 ongeveer 7,4 miljoen nieuwe soorten malware bij zullen komen.
“Van alle categorieën malware komen Trojaanse paarden het meest voor. Deze kunnen verschillende functies hebben, zoals het downloaden en installeren van bestanden, het bespioneren van het slachtoffer (spyware), het opnemen van toetsaanslagen (keyloggers), het onttrekken van wachtwoorden uit bijvoorbeeld de browsergeschiedenis (password stealers), het opnemen van de geïnfecteerde pc in een botnet en het laten uitvoeren van distributed denial of service aanvallen (DDoS-aanvallen) om websites plat te leggen,” vertelt Ralf Benzmüller, hoofd van het G DATA SecurityLab. “Op nummer twee staat adware, waar heel weinig over wordt bericht. Adware is erg vervelend, omdat het zijn slachtoffers te pas en te onpas advertenties voorschotelt. Deze categorie groeit gestaag en vormt dan ook een steeds groter probleem,” aldus Benzmüller.
Ransomware, malware die bestanden op de pc van het slachtoffer gijzelt voor losgeld, maakte een behoorlijke groei door: in de tweede helft van 2016 werden negen maal zoveel nieuwe soorten ransomware ontdekt als in de eerste helft van het jaar. Maar ondanks dat, is het aandeel van ransomware in het geheel aan malware beperkt. In heel 2016 behoorde 4,9% van de nieuwe malware toe aan deze categorie gijzelsoftware. In het eerste kwartaal van 2017 was het aandeel sterk toegenomen tot 13,9%.
Meer statistieken en informatie zijn te lezen op het G DATA SecurityBlog (https://blog.gdatasoftware.com/2017/04/29666-malware-trends-2017).

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-04-12T11:38:00.000Z G DATA Software Netherlands BV


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.