Onderstaande bijdrage is van een externe partij. De redactie is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

EMA last van hack, maar vaccin wordt niet vertraagd

Dit artikel delen:

Eerder deze week werd het EMA gehackt, wat het Europees medicijnagentschap is. Bij deze aanval wisten de hackers ook documenten over het coronavaccin van de farmaceut Pfizer zichtbaar te maken. Dit nieuws is inmiddels bevestigd door het Amerikaanse Pfizer en het Duitse BioNTech, wat een samenwerkingsverband zijn aangegaan om de het coronavaccin te kunnen ontwikkelen. Tot nog toe heeft het EMA helemaal niets gemeld over dit nieuws, maar het heeft al wel bevestigd dat het inderdaad is aangevallen. Dit werd gedaan door Emer Cooke. De woordvoerder van het Europees medicijnagentschap gaf tegen een commissie van het Europees Parlement dat de aanval twee weken duurde. Hierbij verzekerde Cooke dat het EMA nog altijd goed functioneert en dat er helemaal geen sprake zal zijn van een vertraging bij het coronavaccin van Pfizer en BioNTech. Ook de twee farmaceuten hebben al aangegeven dat dit niet het geval zal zijn.

Geen persoonsgegevens ingezien of gestolen door de hackers

Volgens de fabrikanten Pfizer en BioNTech uit respectievelijk de Verenigde Staten en Duitsland zijn er geen persoonsgegevens ingezien door de hackers tijdens de aanval. Zo hebben ze bijvoorbeeld niet informatie over de deelnemers die hebben meegedaan aan de proeven met het vaccin in kunnen zien, terwijl ze deze data ook niet buit hebben weten te maken. Wat er dan wel precies is gebeurd, is nog altijd niet duidelijk. Daarnaast is het tevens onduidelijk wanneer de aanval precies plaatsvond en wat de hackers dan wel precies hebben buitgemaakt. Het EMA heeft aangegeven dat het pas later meer wil zeggen over de specifieke details van de aanval. Het Europees medicijnagentschap heeft daarentegen al wel aangifte gedaan bij de Nederlandse politie aangezien het EMA gevestigd is in een pand in de hoofdstad van onze noorderburen Amsterdam. 

Goedkeuring van vaccin komt niet in gevaar

Ondanks de aanval op het Europees medicijnagentschap zal het vaccin van Pfizer en BioNTech niet in gevaar lopen. Het EMA is immers op het moment bezig om dit medicijn tegen het coronavirus goed te keuren. Toch zal de aanval dus niet van invloed zijn hierop, dit stelt de farmaceut Pfizer. Het EMA beschikt dus over de data van deze ontwikkelaar van medicijnen omdat het op het moment bezig is om het vaccin goed te keuren voordat het daadwerkelijk op de Europese markt zal komen. Als je een contract hebt afgesloten bij één van de Belgische internet aanbieders dan zul je deze documenten van Pfizer in kunnen zien. Er is wel een duidelijke link tussen Pfizer en België, trouwens. Het fabriek van dit bedrijf staat namelijk in Puurs, een dorp ten zuiden van Antwerpen. Dit is op het moment hét brandpunt geworden van de bestrijding van het coronavirus.

Team High Tech Crime van Nederlandse politie ingeschakeld

In onderzoek naar de zaak rondom de aanval op het EMA is het Team High Tech Crime van de Landelijke Eenheid van de Nederlandse politie ingeschakeld. Dit team heeft natuurlijk als doel om erachter te komen wie verantwoordelijk is voor de hack op het Europees medicijnagentschap, waarbij het mogelijk ook data van internet providers zal gebruiken om dit goed uit te kunnen zoeken. Ondertussen is het EMA nog altijd druk bezig met het beoordelen van het coronavaccin van Pfizer en BioNTech. De hele wereld hoopt er natuurlijk op dat het vaccin gezien zal worden als veilig waardoor het de Europese markt op mag en de landen kunnen beginnen met het vaccineren van mensen. Nog altijd is de verwachting dat het oordeel van het EMA uiterlijk 29 december klaar zal zijn. Als dit het geval is dan zal de Europese Commissie het vaccin ook direct toelaten. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-12-14T15:10:58.000Z Twenty Four Webvertising
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.