Onderstaande bijdrage is van een externe partij. De redactie is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

Waarom is mijn wifi traag? Tips van ESET om hieraan te verhelpen

Dit artikel delen:

Tot voor kort waren de op internet aangesloten apparaten voornamelijk een paar laptops, pc's en telefoons. Tegenwoordig is het elk Internet of Things (IoT)-toestel: een smart-tv, een beveiligingscamera voor het huis, slimme deurbellen, digitale assistenten, enz. Ze hebben allemaal connectiviteit nodig en sommige hebben ook hoge snelheden nodig om goed te werken. Helaas, en om verschillende redenen, is dit niet altijd mogelijk. Maar het diagnosticeren van het probleem is de eerste stap om het op te lossen.

Centraal in het (slimme) huis 

Een gemiddelde Amerikaanse huishouden gebruikt zo’n 10 slimme toestellen. Aangezien we steeds meer aan telewerken doen, is het essentieel dat we een goede draadloze verbinding hebben met onze laptops en desktops. Waar vroeger alle gezinsleden hun dag op het werk doorbrachten, zijn er tegenwoordig vaak twee of meer thuisgebruikers die de hele dag met wifi verbonden zijn. Goede connectiviteit, ondersteuning van bandbreedte-intensieve apps zoals collaboratieve video (video collaboration) is daarom essentieel voor het verbeteren van de productiviteit.

VERWANTE LECTUUR: Wi‑Fi or Ethernet: Which is faster and which is safer?

Maar wifi-radiosignalen worden soms geblokkeerd door muren en andere objecten of worden onderschept door buren. Er zijn ook andere mobiele elementen die verantwoordelijk kunnen zijn voor een trage verbinding, zelfs als de wifi werkt zoals verwacht. De eerste stap is daarom de topsnelheden te kennen die door uw internetprovider (ISP) zijn opgegeven. Controleer vervolgens de huidige wifi-prestaties met een snelheidstester. Is er een significant verschil tussen de twee getallen, zoek dan uit waarom.

Wat is er mis met mijn wifi?

Enkele van de belangrijkste oorzaken voor lage snelheden op wifi zijn:

Routerpositie: deze staat misschien te ver van uw toestel of wordt geblokkeerd door fysieke obstakels, zodat draadloze signalen niet kunnen verzonden worden. Dit is de meest voorkomende oorzaak.

Leeftijd en staat van de router: mogelijk moet deze bijgewerkt worden en/of wordt er verouderde  firmware gebruikt die de prestaties kan beïnvloeden.

Aantal toestellen: het thuisnetwerk wordt overbelast door het aantal toestellen dat tegelijkertijd verbinding probeert te maken.

Bandbreedte-intensieve apps: als een van deze toestellen bijzonder bandbreedte-intensieve apps draait, zoals gamesoftware, is er minder voor de rest van het huis, wat vertraging veroorzaakt.

Wi-Fi-frequentiebanden en -kanalen: draadloze signalen werken op verschillende frequenties en kanalen. Als buren afgestemd zijn op hetzelfde kanaal als uw gezin, heeft dit mogelijk de capaciteit in uw buurt overschreden. Als de router dit niet automatisch doet, probeer dan over te schakelen om signaalinterferentie te verminderen. De 5 GHz-frequentieband biedt meer wifi-kanalen dan het 2,4 GHz-spectrum. De dekking is wellicht beter met de eerste, maar de snelheid zal beter zijn met de laatste.

Beperking door de ISP: sommige serviceproviders kunnen de internetsnelheden van klanten beperken als deze hun dataverbruik overschrijden of als er sprake is van overmatige congestie van het netwerk.

Wi-Fi-dieven: Het zijn niet altijd goede buren die de oorzaak kunnen zijn van traag internet in uw huis. Soms probeert iemand uw wifi-verbinding gratis te gebruiken door uw wachtwoord te raden (guessing your password).

VPN's: ze helpen de online privacy te verbeteren, maar kunnen ook de internetverbinding vertragen omdat ze extra stappen toevoegen tussen uw toestel en internet.

Malware: als toestellen zijn aangetast door een schadelijke code (compromised with malicious code), kan deze op de achtergrond uitgevoerd worden, en via internet met andere apparaten communiceren en geheugen gebruiken, wat mogelijk de prestaties kan schaden.

Hoe een trage wifi-verbinding repareren? 

Er zijn talloze eenvoudige dingen die u kunt doen om trage wifi te verhelpen. Het is de moeite om ze één voor één uit te proberen en te zien of ze de internetsnelheden beïnvloeden:

·       Plaats de router op een toegankelijke plaats, centraal in het huis.

·       Wijzig de Wi-Fi-frequentieband of -kanaal voor het geval de huidige overbelast is met verbindingen.

·       Overweeg om te investeren in een Wi-Fi-mesh dat het signaal naar afgelegen delen van het huis versterkt.

·       Herstart de router (Reboot the router) en/of installeer een nieuwe beschikbare firmware-update. Dit moet je trouwens regelmatig doen.

·       Overweeg de huidige router te vervangen door een nieuwe.

·       Overweeg om van ISP te veranderen of uw breedbandabonnement te upgraden.

·       Controleer het aantal toestellen op het thuisnetwerk en koppel de apparaten af die niet in gebruik zijn.

·       Schakel bandbreedte-intensieve apps en taken uit die op de achtergrond kunnen worden uitgevoerd.

·       Gebruik sterke en unieke beheerders- en wifi-wachtwoorden.

·       Wijzig de energie-instellingen van Windows naar "hoge prestaties".

·       Als u een VPN gebruikt (use a VPN), overweeg dan om te upgraden naar een meer geoptimaliseerde VPN-versie.

Blijf veilig

Zoals eerder vermeld, kan malware die in het geheim op uw pc/toestellen wordt uitgevoerd, veel bandbreedte en rekenkracht opeisen, waardoor de prestaties afnemen. Minimaliseer de risico's:

·       Wijzig het standaardwachtwoord voor alle toestellen.

·       Houd het wifi-wachtwoord lang, sterk en uniek.

·       Gebruik beveiligingssoftware van een gerenommeerde leverancier om toestellen en laptops te beschermen.

·       Gebruik een VPN voor connectiviteit.

·       Houd toestellen, inclusief de router, up-to-date met de nieuwste firmware.

·       Zorg ervoor dat netwerkcodering is ingeschakeld (idealiter WPA2 of WPA3).

De oorzaak van trage wifi achterhalen kan een kwestie van vallen en opstaan zijn. Maar na het doorlopen van een sterke checklist is uw draadloze internetverbinding hopelijk snel weer normaal.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-09-13T09:33:32.000Z Key Communications


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.