Onderstaande bijdrage is van een externe partij. De redactie is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

Laptop kopen? Dit zijn de trends van 2023

Dit artikel delen:

Als je op zoek bent naar een nieuwe laptop, kan het best lastig zijn om een keuze te maken. Er is namelijk een groot aanbod. Laptops worden steeds groter en sneller, en dat lijkt ook de trend te zijn voor 2023. Toch wil dat niet zeggen dat jouw beste keus altijd de nieuwste laptop is. Het is de moeite waard om te kijken aan welke eisen jouw laptop moet voldoen, zodat je uiteindelijk het voor jou ideale exemplaar kunt kiezen. Daarbij zijn er een aantal zaken waar je op kunt letten.

Snellere processor

De processor (officieel de Central Processing Unit) is een belangrijk onderdeel van computers en laptops en is te vergelijken met het brein. Hoeveel taken de laptop tegelijk kan uitvoeren, hangt af van de processor. Processors worden steeds sneller. Veel laptops zijn voorzien van een Intel-processor, maar ook de processors van AMD zijn populair. Over het algemeen geldt hierbij hoe nieuwer, hoe sneller. Toch is het wel slim om te bekijken wat je met de laptop wilt gaan doen. Wanneer je het apparaat voornamelijk gebruikt voor werken in Word, of wat surfen op het internet, is een heel snelle processor niet direct nodig. Wil je meerdere zwaardere programma’s tegelijk gebruiken? Dan is een snellere processor wel aan te raden. In 2023 mag je van Intel de dertiende generatie processors verwachten, terwijl AMD inmiddels de Ryzen 7000-serie uitbrengt. Wat voor jou een goede laptop is, hangt dus voor een groot deel af van de taken die je de laptop wil laten uitvoeren.

Hoger stroomverbruik

Vraag je meer van een laptop? Dan is de kans groot dat ook het stroomverbruik hoger ligt. Intel-processors uit 2023 zijn beschikbaar in verschillende series met een verschillend tdp (thermal design power). Tdp geeft aan hoeveel watts er gebruikt wordt. De zwaardere HX-processors bijvoorbeeld gebruiken tot wel 157 watts, terwijl de Intel U-serie maximaal 15 watt verbruikt. Hier zitten dus flinke verschillen tussen! Over het algemeen zijn de AMD-processors iets zuiniger dan de processors van Intel, maar Intel scoort in veel gevallen beter op andere punten. Het is dus aan te raden om jezelf af te vragen hoe belangrijk het voor jou is dat een laptop zuinig is in verbruik.

Betere koeling

Bij een hoger stroomverbruik is de koeling van de laptop extra belangrijk. Tegelijkertijd wil je niet dat het apparaat is voorzien van een ventilator die veel lawaai maakt. Hiervoor zijn in 2023 verschillende oplossingen te vinden. Het kan bijvoorbeeld helpen om de laptop dikker te maken, zoals Razer dat bij de nieuwe Blade 16 doet. Die extra ruimte geeft meer ruimte voor ventilatie. Ook op het gebied van koelsystemen is er innovatie. Nieuwe laptops zijn bijvoorbeeld voorzien van een heatsink, of een vernieuwd ontwerp van de heatpipes, zodat de hitte beter verdeeld wordt. Verder wordt ook steeds weer gezocht naar manieren om koelpasta te verbeteren. ASUS gebruikt bijvoorbeeld al een aantal jaar liquid metal. Andere merken, zoals Lenovo, gebruiken in duurdere laptops voor gaming koelpasta met metaaldeeltjes.

Trends in beeldschermen

Bovenstaande zaken zijn belangrijk, maar springen niet direct in het oog wanneer je een laptop bekijkt. Dan wordt er al snel eerst gekeken naar bijvoorbeeld de grootte en de helderheid van het scherm. De 16:9-beeldverhouding is momenteel nog steeds het meest populair, maar je ziet steeds meer laptops met een beeldverhouding van 16:10. Op deze manier wordt de voorheen loze ruimte onder het scherm beter opgevuld. En dan scheelt het ook nog eens scrollen, doordat je meer weergegeven ziet op het scherm. De verwachting is dat ook in 2023 steeds meer laptops met deze 16:10-beeldverhouding op de markt komen. Of dit voor jouw nieuwe laptop ook praktisch is, hangt ook hier af van jouw wensen.   

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2023-03-17T15:24:33.000Z equote.nl


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.