Onderstaande bijdrage is van een externe partij. De redactie is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

Zijn deze items binnenkort even ouderwets als LP’s?

Geen enkele industrie verandert zo snel als de technische - en dan vooral de hi-tech. De laatste decennia is onze manier van werken 180° gedraaid. Terwijl mensen vroeger eeuwen aan een stuk dezelfde technieken gebruikten, is dat sinds de industriële revolutie en de komst van de computer compleet veranderd. Dat zorgt niet alleen voor een generatiekloof, maar ook voor producten die sneller outdated zijn dan iemand ooit had kunnen denken. Wij zochten twee items uit waarvan we niet zeker zijn of ze binnen pakweg 10 jaar nog bestaan.

Alles in de cloud

Als we denken aan revolutie binnen de ict-wereld, dan denken we vooral aan snelheid van processors, kwaliteit van beeld en geluid, mogelijkheden van software. Maar een van de grootste evoluties van de laatste jaren, is toch de manier waarop we data opslaan.

Tot een paar decennia terug was data opslaan een kwestie van fichebakken en heel veel mappen met papieren. Sommige sectoren - denk maar aan justitie - hangen nog steeds vast aan die papiermolen. Met de computer kwam een nieuwe manier van dataverwerking en -opslag: digitaal. De diskette deed zijn opmars, om al heel snel vervangen te worden door de cd-rom, die op zijn beurt ingehaald werd door (externe) harde schijven en de sd-kaart. Dit alles gebeurde aan een recordtempo - en het is nog niet gedaan. Want nu is er de cloud. Maar zal de cloud ook sd-kaarten vervangen? Voor echte back-up kiezen de meesten nog voor een combinatie van de twee: een off-line sd-kaart en de cloud waarbij je online overal toegang tot hebt.

Alsmaar meer power

Alles kost energie. Ons lichaam kan niet zonder, maar ook ons dagelijks leven en werk wordt gecontroleerd door het energieaanbod. Zeker in deze tijden is energie een kostbaar goed geworden, want zonder valt zowat alles stil. 

Ook de opslag van energie heeft een gigantische evolutie doorgemaakt de laatste jaren. Vroeger was er van opslag weinig tot geen sprake. Energie werd opgewekt en meteen gebruikt - denk maar aan stoommachines. Met elektriciteit kwam de mogelijkheid om die energie rechtstreeks uit de muur te halen - alleen had je dan wel kabels (veel) nodig. De oplossing: batterijen. In elk voorwerp dat enigszins verplaatsbaar moest zijn, werd een batterij geplaatst. Van de tv-bediening tot speelgoed, mixers, computers en zelfs auto’s. 

Is de batterij aan een nieuwe evolutie bezig? In de nabije toekomst wordt een thuisbatterij een must. En auto’s op batterijen nemen het ook over van die op fossiele brandstoffen. Maar wat met de klassieke, ronde batterijen, gekend van het trommelend konijn? Hoe lang duurt het voor die compleet vervangen worden door hun (al dan niet draadloos) oplaadbare variant? 

Dat de tijden snel aan het veranderen zijn, staat vast. De toekomst voorspellen is moeilijk, maar tot op een bepaalde hoogte niet onmogelijk. Wat blijft en wat is binnen de kortste keren retro? Iets om over na te denken tijdens de lunch met collega’s!

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-08-19T11:32:25.000Z dbom


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.