Onderstaande bijdrage is van een externe partij. De redactie is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

De meerwaarde van relatiegeschenken

Relatiegeschenken zijn een veelvoorkomend onderdeel van het bedrijfsleven. Het zijn cadeaus die worden gegeven aan klanten, partners, leveranciers en andere relaties om de waardering te laten blijken en de banden te versterken. Maar wat is nu eigenlijk de meerwaarde van een relatiegeschenk?

Waardering & naamsbekendheid

Allereerst laten relatiegeschenken zien dat je om je relaties geeft. Door een relatiegeschenk te geven, toon je waardering voor de samenwerking en geef je aan dat je de relatie belangrijk vindt. Dit kan de banden versterken en zorgen voor een positieve indruk van jouw bedrijf. Daarnaast kunnen relatiegeschenken ook bijdragen aan de naamsbekendheid van jouw bedrijf. Door bijvoorbeeld je logo op het geschenk te laten bedrukken, zorg je voor een stukje branding en herkenbaarheid. Wat dacht je bijvoorbeeld van een gepersonaliseerde drinkfles, ik zeg maar iets.  Wanneer de ontvanger de fles gebruikt of ergens neerzet, wordt ook jouw bedrijfsnaam gezien. Zo creëer je een positieve associatie met jouw bedrijf. 

Originaliteit troef

Bovendien kunnen relatiegeschenken ook een manier zijn om je te onderscheiden van de concurrentie. Wanneer je een origineel en persoonlijk geschenk geeft, kan dit de relatie versterken en een blijvende indruk achterlaten. Dit kan er ook voor zorgen dat de ontvanger eerder aan jouw bedrijf denkt wanneer er behoefte is aan jouw diensten of producten. 

Budget

Het budget voor relatiegeschenken kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals de grootte van het bedrijf, het soort relatie en de aard van de relatie. Over het algemeen wordt er aangeraden om ongeveer 1% van de jaaromzet te besteden aan relatiegeschenken. Dit kan echter hoger of lager zijn, afhankelijk van de specifieke situatie. Voor belangrijke klanten of partners kan het passend zijn om een duurder geschenk te geven, terwijl voor andere relaties een kleinere attentie ook voldoende kan zijn. Naast het budget is het ook belangrijk om rekening te houden met eventuele belastingregels of andere juridische vereisten bij het geven van relatiegeschenken. Praat hierover eens met je boekhouder. 

Ken je relatie 

Maar wat voor soort relatiegeschenken zijn nu het meest effectief? Het belangrijkste is om het relatiegeschenk af te stemmen op de ontvanger. Wat vindt de ontvanger leuk of nuttig? Hierbij kun je denken aan een praktisch cadeau, zoals een notitieboekje of een USB-stick, maar ook aan een persoonlijk cadeau, zoals een fles wijn of een boek kan een succes zijn. Daarnaast is het belangrijk om te letten op de kwaliteit van het geschenk. Een goedkoop geschenk kan juist een negatieve indruk achterlaten. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2023-03-17T16:24:35.000Z dbom


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.