Onderstaande bijdrage is van een externe partij. De redactie is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

Vier stappen om op je wagenpark te besparen

Dit artikel delen:

Het wagenpark en logistiek van je bedrijf maakt een aanzienlijk deel uit van je kosten. Zeker in deze tijd met hoge brandstofprijzen. Onvermijdelijk? Niet helemaal! Volg onderstaand stappenplan om je wagenpark in optimale staat te krijgen.

Overzicht

Je wagenpark is vaak een factor waar onnodig geld weglekt. Dit komt veelal door een verkeerde inschatting voor wat betreft de benodigde afmetingen en brandstofkeuze. Zo is het lang niet altijd meer voordeliger om met grotere kilometeraantallen voor een diesel te kiezen. Het gebruik van een verkeerde vrachtwagen is ook ongunstig. Voor het vervoer van kleinere hoeveelheden en items kan een kleinere truck volstaan, maar tegelijkertijd is 1 groot transport voordeliger dan 2 kleine. Het is dus zaak om een goed overzicht te creëren van wat voor jouw onderneming de voordeligste brandstof is en wat de beste wagenafmetingen zijn. Maak een berekening van het werkelijke brandstofverbruik per kilometer per auto. Gebruik niet de fabrieksberekeningen, want deze zijn gebaseerd op laboratoriumtest. De werkelijke waarden kunnen veel hoger uitpakken. Op basis van je eigen berekeningen kun je bepalen of de brandstofkeuze ook echt optimaal is. 

Aan de hand van dit overzicht besluit je welke auto’s en trucks beter vervangen kunnen worden door een ander model. 

Leasen of kopen

Afhankelijk van de aard van je onderneming kies je voor kopen of leasen. Voor een transportbedrijf is de aanschaf van gebruikte DAF Trucks vaak een zeer voordelige optie. Daarmee kies je voor hoogwaardige transportmiddelen, maar je bespaart op de inkoopprijs. Een model zoals de DAF XF 105 is bijvoorbeeld een zeer veelzijdige truck met talloze opties. AIs je wagenpark groot is, maar tegelijkertijd niet de core van je business is, dan is het veelal minder tijdrovend en dus voordeliger om wagens te leasen. Als derde is er ook nog de optie van een gemengd wagenpark. Bepaal wat voor de omvang en het karakter van je wagenpark de beste en meest voordelige optie is. Neem daarbij mee wat het aan tijd en geld kost om het wagenpark te beheren. 

Goede onderhandelingen en afspraken

Of je nu kiest voor kopen of leasen, je wilt dat dit zo voordelig mogelijk en met de beste voorwaarden gebeurt. Vooral wanneer je een grote hoeveel auto’s gaat leasen is het essentieel om goede voorwaarden te bedingen. Een kleiner wagenpark (minder dan 40 wagens) leasen betekent een standaard contract. Hiervoor moet je een goede inschatting maken van het aantal kilometers dat zal worden gereden. Kom je boven het in het contract vermelde aantal uit, dan wordt het al snel een kostbare zaak. Vraag daarom meerdere offertes op en vergelijk de voorwaarden en prijzen, vooral voor het overschrijden van de 

kilometers.

Houd de vinger aan de pols

Wat vandaag de beste opties zijn, hoeft morgen niet meer het geval te zijn. Doe regelmatig een check-up voor wat betreft de verbruikskosten en omstandigheden en voer aanpassingen door indien nodig. Monitor ook de bestuurders qua verbruik, schades en boetes. Bied ze desnoods een opfriscursus aan om rijvaardigheid te verbeteren. Zo houd je het wagenpark én diegenen die er gebruik van maken in optimale staat.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-06-29T10:41:00.000Z LEQUAL


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.