Onderstaande bijdrage is van een externe partij. De redactie is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

Brandweerzone blust netwerkbrandjes met PRTG

Dit artikel delen:

Wanneer de brandweer of ambulance uitrukt moeten hulpverleners zo snel mogelijk geïnformeerd worden over de exacte locatie, het type interventie en de benodigde wagens. Alle informatie komt via het intranet op schermen in de kazernes terecht en staat op speciale oproepbladen, die uit de interventieprinters rollen. Maar wat als het intranet uitvalt, de schermen niet werken, of het printpapier op is? Brandweerzone Vlaams-Brabant West gebruikt PRTG Network Monitor om dit soort vervelende problemen voor te zijn.

Sinds 2014 is Joeri Jacobs systeembeheerder bij Brandweerzone Vlaams-Brabant West. Samen met een collega is hij verantwoordelijk voor de ICT-infrastructuur op alle 10 locaties van deze veiligheidsregio. De servers en applicaties, maar ook de printers en de noodstroomvoorziening van de brandweerzone moeten dag en nacht draaien om de bescherming van de 600.000 inwoners van de Brusselse Rand te waarborgen. Het ICT-team heeft dus de belangrijke taak om de status van het netwerk en de systemen continu te monitoren.

Het ICT-team heeft behoefte aan een helder overzicht van historische en actuele meetresultaten en gegevens over bijvoorbeeld CPU-load en bandbreedte. Omdat de oude tool dit niet biedt, besluit Joeri in 2015 dat de Brandweerzone toe is aan nieuwe monitoring software: “Bij mijn vorige werkgever had ik al kennisgemaakt met PRTG. Met de gratis versie kon ik intern bij de Brandweerzone de efficiëntie van de tool gemakkelijk aantonen.” Niet veel later schaft hij een licentie aan met 1000 sensoren via reseller Road2Result.

Proactief beheer door complete checks en heldere rapportage

Een toegankelijke en intuïtieve monitoringtool is voor Joeri heel belangrijk: “Meten is weten. Met PRTG kunnen we direct zien waarom bijvoorbeeld het boekhoudprogramma traag werkt. Maar meestal komt het niet eens zover. Regelmatig maakt PRTG een melding nog vóórdat iemand op de werkvloer er iets van merkt, waardoor wij op tijd kunnen ingrijpen. Dat is proactief ICT-beheer op z’n best: het scheelt ons veel tijd en klachten van gebruikers.”

Cruciale metingen stellen gerust

Joeri monitort met PRTG niet alleen standaard zaken als servers, switches, websites en applicaties: “Met de verschillende sensoren van PRTG kun je ongeveer alles meten, op al onze locaties. Ik controleer bijvoorbeeld de temperatuur in de serverruimtes om te zien of de airco nog werkt. Dat doe ik ook met de printers in de kazernes. Die moeten altijd naar behoren functioneren, omdat ze de informatiebladen voor de hulpverleners printen in het geval van een interventie. PRTG checkt niet alleen of de printers aanstaan, maar ook of er voldoende papier in zit en de toners nog genoeg inkt bevatten. Daarnaast controleert PRTG de conditie van de batterij voor de noodstroom. De kans is heel klein, maar stel dat de stroom uitvalt en de noodstroom werkt niet, dan kan het complete netwerk platgaan. Met PRTG weet ik zeker dat dit niet gebeurt, en dat geeft veel rust.”

Over Brandweerzone Vlaams-Brabant West

Brandweerzone Vlaams-Brabant West is 24/7 verantwoordelijk voor de bescherming van 600.000 inwoners van de Brusselse rand. Deze veiligheidsregio bestaat uit 9 brandweerposten, een administratief centrum en een magazijn, verdeeld over de 33 gemeenten. Het team telt 650 medewerkers, waarvan een deel parttime als vrijwilliger werkt. Naast de klassieke brandweeropdrachten verleent de Brandweerzone ook dringende, medische hulp. Hiervoor rukken ambulances dagelijks meer dan 50 keer uit, vergeleken met 30 keer voor de brandweer. De veiligheidsregio wordt geleid door een zonale brandweerdispatching, die dag en nacht bemand is en de noodhulp coördineert.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-05-24T09:55:16.000Z Paessler


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.