Onderstaande bijdrage is van een externe partij. De redactie is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

Gebruik ransomware piekt in Europa

Dit artikel delen:

Bedrijven in financiële en zakelijke dienstverlening zijn in Europa de meest aantrekkelijke doelwitten voor cybercriminelen. Beide sectoren kregen het afgelopen jaar elk 20 procent van het totale aantal cyberaanvallen in de regio te verduren. Cybercriminelen zetten daarbij graag in op ransomware: bij 1 op 3 aanvallen wordt dat type malware gebruikt. Naast beide dienstverlenende sectoren, vormt vooral onze maakindustrie (18 procent van de aanvallen) een belangrijk doelwit. Dat blijkt uit het Global Threat Intelligence Report, een jaarlijks rapport van ICT-dienstenleverancier Dimension Data dat voortbouwt op onderzoek van moederbedrijf NTT.

“Europa wijkt daarmee enigszins af van de andere regio’s”, weet Stefaan Hinderyckx, Europees Directeur Security bij Dimension Data. “Wereldwijd vertegenwoordigt ransomware maar 7% van alle cyberaanvallen. Cybercriminelen verkiezen doorgaans spyware of keyware. In Europa worden die technieken minder toegepast. Het gaat dan om amper 3 procent van alle aanvallen.”

Volgens Hinderyckx hebben cyberaanvallen in Europa vaak een heel specifiek doel. “We zien dat cybercriminelen steeds meer inzetten op gerichte aanvallen. Via spear phishing bijvoorbeeld, doen ze zich voor als iemand die je kent en proberen ze via een malafide bijlage of link in een e-mail toegang te krijgen tot je computer en persoonlijke gegevens. Ook in een professionele context komt dat steeds vaker voor. Cybercriminelen doen zich dan voor als een leidinggevende in je bedrijf en vragen bijvoorbeeld om het rekeningnummer van een klant aan te passen of geld over te schrijven op een rekening.”

Volgens Hinderyckx zijn die aanvallen niet nieuw maar worden ze steeds geavanceerder. “Vroeger stonden zo’n e-mails vol taal- en typfouten maar dat is niet langer het geval. Het verschil tussen een echte en een spear phishing email wordt steeds kleiner.”

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-06-19T10:09:55.000Z Outsource Communications


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.