Zeven jaar geleden overleed Lorenz Laevers ten gevolge van de spierziekte ALS. Als eerbetoon beslisten zijn vrienden een festival op te richten om mee het ALS Laevers fonds aan de KU Leuven te steunen, een fonds opgericht door de vader van Lorenz. Wat startte als een initiatief dat op slechts 2,5 maand werd opgezet, groeide uit tot een succesvol festival met meer dan 8.000 bezoekers.
“Het festival is een mooi eerbetoon van de vrienden van Lorenz. Met Lolands focussen we ons op families met kinderen, muziek, sport en vooral op de beleving. Zaken die Lo belangrijk vond”, vertelt Gerry Frederickx, een van de organisatoren van Lolands. “De eerste editie hebben we in sneltempo opgestart en sindsdien zetten we elk jaar stappen om het festival professioneler aan te pakken: grotere namen, een grotere weide, meer parkeergelegenheid enzovoort.”
Inkom
Met een capaciteit van 8.000 tot maximaal 10.000 personen, bereikt Lolands langzamerhand zijn limiet. De organisatoren willen de capaciteit echter niet verhogen maar voornamelijk meer inkomsten genereren om grotere giften te kunnen doen. “Met de opbrengst van de voorbije edities konden we maar liefst 202.000 euro schenken aan het ALS Laevers fonds. Dat bedrag willen we uiteraard verhogen, daarom hebben we besloten om dit jaar inkom te vragen”, vertelt Gerry. “Die beslissing bracht meteen een grote uitdaging met zich mee op vlak van IT. Alle tickets moesten aan de kassa worden gecontroleerd door draadloze scanners en daarvoor hadden we een oplossing nodig die ook IoT-apparaten kon beveiligen. Fortinet steunde ons festival door een FortiGate ter beschikking te stellen. Zo spaarden wij een flinke huurkost uit, kregen we een betrouwbaar en beveiligd wifinetwerk en haalden we een zeer hoog niveau van beveiliging.”
VLAN en contentfiltering
De FortiGate werd onder andere ingezet voor de draadloze scanners die de QR-codes van vooraf gekochte tickets en drankbonnen controleerden. Anders dan bij traditionele toestellen zoals computers en laptops, was het onmogelijk om de beveiliging in te schakelen op de scanners zelf. Fortinet’s Enterprise Firewall, FortiGate, creëert echter visibiliteit over het hele netwerk. Zo kan het de beveiliging voorzien van alle apparaten die toegang hebben tot het netwerk.
“De FortiGate zorgde er aan de ene kant voor dat de verschillende delen van het netwerk virtueel van elkaar werden gescheiden. Zo werden de ingescande en financiële gegevens afgeschermd van de rest van ons netwerk waar ook artiesten, vips, medewerkers en de technische productie gebruik van maakten. Aan de andere kant konden we via de FortiGate de bandbreedte voor de scanners garanderen zodat de transacties niet in het gedrang kwamen, ongeacht hoeveel personen het netwerk op dat moment gebruikten”, zegt Gerry Frederickx.
Daarnaast werd de FortiGate ingezet voor de guestwifi. “Om onze bezoekers tijdens het surfen te beveiligen tegen virussen, installeerden we op het wifiverkeer een antivirus en threat protection. Ten slotte konden we via contentfiltering bepaalde categorieën van sites blokkeren.”
Intuïtief systeem
“We hadden een zeer goede ervaring met Fortinet. Alles verliep perfect, draaide snel en zelfs een stroompanne tijdens de opzet gaf geen noemenswaardige problemen”, getuigt Gerry Frederickx. “Bovendien is de FortiGate heel intuïtief te installeren. Voor de interface heb je, in tegenstelling tot producten van sommige andere leveranciers, geen grote leercurve nodig. Kennis van een basis firewall is voldoende om met FortiGate aan de slag te gaan. Voor de volgende editie rekenen we dus graag opnieuw op Fortinet voor de beveiliging van onze wifi en scanners. We bekijken ook om volgend jaar de Fortinet ‘controller wireless’ oplossing uit te rollen zodat we het huidige systeem met oude producten met verouderde standaarden en lage snelheden kunnen vervangen. Bovendien kunnen we via de Fortinet gepatenteerde draadloze technologie nagaan hoeveel mensen het netwerk gebruiken en wie zich waar bevindt. Een applicatie die de veiligheid enkel ten goede komt.”
Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn: