Onderstaande bijdrage is van een externe partij. De redactie is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

Cybercriminaliteit bij tieners: hoe voorkomen - Tips van ESET

Dit artikel delen:

Als men het over cybercriminaliteit en kinderen heeft, dan is dat vaak in de context van het beschermen van jongeren tegen online gevaren. Maar wat als een kind de "slechterik" wordt? Het komt vaker voor dan men zou denken, omdat velen zich op jonge leeftijd niet realiseren dat hun 'black hat'-activiteiten illegaal zijn (in tegenstelling tot 'white hat', ethisch hacken).

Als men het over cybercriminaliteit en kinderen heeft, dan is dat vaak in de context van het beschermen van jongeren tegen online gevaren. Maar wat als een kind de "slechterik" wordt? Het komt vaker voor dan men zou denken, omdat velen zich op jonge leeftijd niet realiseren dat hun 'black hat'-activiteiten illegaal zijn (in tegenstelling tot 'white hat', ethisch hacken).

Het goede nieuws is dat er tal van legitieme manieren zijn om hun kennis op het gebied van cyberbeveiliging te kanaliseren en hen te helpen een carrière in cyberbeveiliging te overwegen.

Als hacken kinderspel wordt

Hackers onder de schoolgaande jeugd komen steeds vaker voor omdat de tools en technieken voor cybercriminaliteit goedkoper en gemakkelijker beschikbaar worden. Sommige jongeren hebben bij hun aanvallen een bijzonder groot begrip van technologie en dreigingstechnieken laten zien, terwijl anderen gewoon nieuwsgierig zijn om te weten hoe ver ze kunnen gaan.

VERWANTE LECTUUR: What motivates some young people to become cybercriminals?

Het Britse National Crime Agency (NCA) zei dat gegevens van de National Cyber Crime Unit (NCCU) van 2019 tot 2022 een toename van 107% lieten zien van studenten die DDoS-aanvallen plegen. De gemiddelde leeftijd voor verwijzingen naar het preventie-team van de NCCU is naar verluidt 15, en een recent NCA report onthulde dat kinderen van slechts negen jaar betrapt werden op het lanceren van DDoS-aanvallen. Kinderen die zich bezighouden met cybercriminaliteit beperken zich echter niet tot DDoS-aanvallen.  Enkele voorbeelden:

·       Betsy Davies, een zevenjarige Londense schoolmeisje, demonstreerde (when she demonstrated) hoe je in slechts 10 minuten de laptop van een vreemde kon hacken via onbeveiligde openbare wifi. Hoe deed ze het? Online zocht ze naar een handleiding. Destijds werden alleen al door YouTube ongeveer 14.000 tutorials teruggestuurd.

·       Elliott Gunton was 16 toen hij de Britse ISP TalkTalk hackte in de beruchte zaak waarbij meer dan 150.000 klantenaccounts werden gehackt. Hij kreeg gevangenisstraf voor andere cybercriminaliteit en werd in de VS aangeklaagd (and has been indicted) voor nog ernstigere feiten.

·       Een niet bij naam genoemde 16-jarige Australische schooljongen brak meerdere keren in op Apple’s interne systemen (broke into Apple’s internal systems), stal 90 GB aan "beveiligde bestanden" en kreeg toegang tot klantenaccounts. Zijn advocaat zei dat de tiener het deed omdat hij Apple bewonderde en droomde van een baan in het bedrijf.

Wat zijn de waarschuwingssignalen?

Voor mogelijke illegale hackactiviteiten hebben ouders gelijk als ze alert blijven voor eventuele veranderingen in het gedrag van hun kind. In 2019 bracht een belangrijke studie van de Michigan State University (MSU) bepaalde gedragingen aan het licht die verband houden met cybercriminaliteit bij jongeren, zoals:

·       Lage zelfbeheersing 

·       Vrienden-associaties - andere kinderen kennen die ook hacken (vooral bij meisjes)

·       Tijd besteed aan tv-kijken of computerspelletjes spelen (vooral jongens)

·       Gelegenheid - een eigen computer op de slaapkamer en weinig ouderlijk toezicht

·       Vanaf jonge leeftijd toegang hebben tot een mobiele telefoon

·       Betrokken zijn bij digitale hacking

LEES OOK: Digital addiction: How to get your children off their screens

Hoe weten dat er iets mis is? 

Kinderen kunnen hints geven over privé-onderwerpen die suggereren dat ze de mails/berichten van hun ouders hebben gelezen of zich veel moeite getroosten om hun eigen privacy te beschermen en weigeren hun inloggegevens te delen. Maar misschien is dit niets anders dan kinderen zich gewoon als kinderen gedragen. Maar vroege interesse in bepaalde soorten software, zoals tools voor inbraaktesten, kan wel een teken zijn.

Thomas Holt, hoofdauteur van het MSU-rapport, legt uit: zonder toezicht kunnen ongevaarlijke 'games' escaleren. Waartoe kan dit leiden? Volgens de NCA kan het tot alles leiden, van een officiële politiewaarschuwing, een boete, arrestatie of zelfs gevangenisstraf voor ernstige overtredingen.

Naar meer positieve resultaten 

Software voor ouderlijk toezicht gedownload op de apparaten van een kind, kan helpen bij het detecteren van vroege waarschuwingssignalen van hacking, zoals pogingen om toegang te krijgen tot specifieke cybercriminaliteitssites, hackforums en andere verdachte internetsites. Maar als het kind al een hoog niveau van technologiebeheersing heeft bereikt, zal het deze activiteit waarschijnlijk ook kunnen verbergen.

LEES OOK: Controlling children’s use of technology: a preventive measure or an invasion of privacy?

Het is dus super belangrijk om een ​​positieve uitlaatklep voor die vaardigheden te vinden. Sommige regeringen organiseren cyberbeveiligingsprogramma's waar jongeren hun vaardigheden kunnen testen, verbeteren en ontwikkelen. Die natuurlijke evolutie zou kunnen leiden naar een echte carrière in cyberbeveiliging. Met een lange geschiedenis van ernstige arbeidstekorten in de sector, genieten beginnelingen van een hoog startsalaris en kunnen ze uitkijken naar een lange en interessante carrière.

Er zijn ook overheids- en privé hackwedstrijden waar beginnelingen hun vaardigheden kunnen testen tegen de beste ter wereld en kunnen laten zien aan potentiële werkgevers.

Het belangrijkste is om de communicatielijnen open te houden. Geïnteresseerd zijn in de hobby's van zijn kinderen. En als er bezorgdheid bestaat dat ze in de illegaliteit zouden terechtkomen, herinner hen dan aan de risico's en leid hen in de richting van meer positieve en legale opportuniteiten.

Er zijn nuttige NCA-artikelen die  met kinderen kunnen gedeeld worden National Crime Agency (NCA) .

Voor meer informatie over de gevaren waarmee kinderen online worden geconfronteerd en hoe technologie kan helpen, ga naar Safer Kids Online.

 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-02-22T08:03:23.000Z Key Communications


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.