Onderstaande bijdrage is van een externe partij. De redactie is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

ESET Threat Report: aanvallen met betrekking tot invasie van Oekraïne

Dit artikel delen:

• Voor het eerst sinds begin 2020 daalde het aantal RDP-aanvallen (-43%), gevolgd door aanvalspogingen op SQL (-64%) en SMB (-26%). • Voor de invasie van Oekraïne werden Rusland en sommige landen van het Gemenebest van Onafhankelijke Staten (GOS), in het algemeen uitgesloten van ransomware-targetlijsten, mogelijk vanwege criminelen die in deze landen woonden of uit angst voor represailles; in het eerste kwartaal van 2021 kwam het grootste aantal ransomwaredetecties (12%) uit Rusland. • De oorlog bracht een toename van phishing-campagnes en oplichtingen met zich mee, gericht op mensen die Oekraïne probeerden te steunen. Deze campagnes werden vrijwel direct na het begin van de invasie ontdekt. • In maart en april 2022 schakelden Emotet-operatoren in een hogere versnelling en lanceerden massale spamcampagnes op basis van gemilitariseerde Microsoft Word-documenten, wat resulteerde in een 113-voudige toename van Emotet-detecties in Q1 2021. • Emotet-campagnes weerspiegelden zich in de categorie e-mailbedreigingen, die in het eerste kwartaal van 2022 een groei van 37% groeide kende.

2 juni 2022 - ESET heeft vandaag zijn Threat Report Q1 2022 uitgebracht, waarin de belangrijkste statistieken van ESET's detectiesystemen worden samengevat en merkwaardige voorbeelden uit zijn cyberbeveiligingsonderzoek worden belicht. Het nieuwste nummer van ESET's Threat Report beschrijft de verschillende cyberaanvallen in verband met de oorlog in Oekraïne die ESET-onderzoekers hebben geanalyseerd of hielpen beperken. Dit gaat ook over de nieuwe pogingen van de beruchte Industroyer-malware, die zich op elektrische hoogspanningsstations probeert te richten.

De ESET-telemetrie registreerde ook andere wijzigingen op het vlak van cyberdreigingen die mogelijk verband houden met de situatie in Oekraïne. Roman Kováč, hoofd onderzoek bij ESET, legt uit waarom dit rapport zo focust op cyberdreigingen die verband houden met deze oorlog: “Er zijn verschillende conflicten in verschillende delen van de wereld, maar voor ons is dit anders. Over de oostelijke grenzen van Slowakije, waar ESET zijn hoofdkwartier en verschillende vestigingen heeft, vechten Oekraïners voor hun leven en hun soevereiniteit.”

Kort voor de Russische invasie registreerde de ESET-telemetrie een scherpe daling in RDP-aanvallen (Remote Desktop Protocol). De afname van deze aanvallen komt na twee jaar van gestage groei - en, zoals uitgelegd in het gedeelte Exploits van het ESET Threat Report, zou deze gang van zaken verband kunnen houden met de oorlog in Oekraïne. Maar zelfs met deze daling waren, in het eerste kwartaal van 2022, bijna 60% van de inkomende RDP-aanvallen uit Rusland afkomstig.

Een ander effect van deze oorlog: terwijl in het verleden ransomware-bedreigingen meestal Rusland ontweken, was het in deze periode, en volgens ESET-telemetrie, het meest aangevallen land. ESET-onderzoekers hebben zelfs varianten op het vergrendelscherm gedetecteerd met de Oekraïense nationale begroeting "Slava Ukraini!" (Eer aan Oekraïne!). Sinds de Russische inval in Oekraïne is het aantal amateuristische ransomware en wipers toegenomen. Vaak verbinden hun daders zich ertoe een van de strijdende partijen te steunen en presenteren ze de aanslagen als een persoonlijke vendetta.

Het zal geen verrassing zijn dat de oorlog ook uitgebuit wordt door spam- en phishing-dreigingen. Onmiddellijk na de invasie van 24 februari begonnen oplichters, door valse liefdadigheidsinstellingen en fondsenwervers als lokmiddel (using fictitious charities and fundraisers), mensen te misbruiken die Oekraïne probeerden te steunen. Die dag ontdekte ESET-telemetrie een aanzienlijke piek in spamdetecties.

ESET-telemetrie heeft ook heel wat bedreigingen gevonden die geen verband houden met de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. "We kunnen bevestigen dat Emotet - de beruchte malware die voornamelijk via spam wordt verspreid – teruggekeerd is na de verwijderingspogingen van vorig jaar en in onze telemetrie gestegen is", zegt Kováč. In het eerste kwartaal brachten de Emotet-operatoren de ene spamcampagne na de andere uit, waarbij het aantal Emotet-detecties met meer dan honderd toenam. Maar, zoals het rapport laat zien, waren campagnes op kwaadaardige macro's gebaseerd misschien wel de laatste, na de recente beslissing van Microsoft om in Office-programma's internetmacro's standaard uit te schakelen. Na deze wijziging begonnen Emotet-operators andere compromisvectoren te testen op veel kleinere slachtofferstalen.

ESET T1 2022 Threat Report geeft ook een overzicht van de belangrijkste onderzoeksresultaten, waarbij het volgende: het misbruik van kwetsbaarheden vin kernelstuurprogramma's abuse of kernel driver vulnerabilities); UEFI-kwetsbaarheden met grote impact (high‑impact UEFI vulnerabilities; cryptocurrency-malware gericht op Android- en iOS-apparaten (targeting Android and iOS devices); een nog niet-toegeschreven campagne die de DazzleSpy macOS-malware inzet (deploying the DazzleSpy macOS malware); en de campagnes van Mustang Panda (Mustang Panda),  Donot Team (Donot Team), Winnti Group (Winnti Group) en de TA410 APT-groep (TA410 APT group).

Lees, voor meer informatie, het ESET T1 2022-bedreigingsrapport over WeLiveSecurity. Volg ESET Research op Twitter voor het laatste nieuws over ESET Research.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-06-02T22:04:05.000Z Key Communications


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.