Onderstaande bijdrage is van een externe partij. De redactie is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

5 redenen om geen illegale games te downloaden – Uitleg van ESET

Dit artikel delen:

Net als bij films, TV shows, boeken en andere digitale inhoud, is er een ongeziene markt voor "gekraakte" gametitels, zodat iedereen ze gratis kan gebruiken. Piraterij is wijdverbreid op alle platformen, van games op pc en mobiele toestellen tot gameconsoles.

Het is allemaal best leuk tot je gehackt wordt - en dit is slechts één van de risico’s als je gekraakte games downloadt

13 Juli 2022 - De omzet in de wereldwijde markt voor videogames zal dit jaar met bijna 11% groeien tot zo’n $ 209 miljard (market is set to grow). Net als bij films, TV shows, boeken en andere digitale inhoud, is er een ongeziene markt voor "gekraakte" gametitels, zodat iedereen ze gratis kan gebruiken. Piraterij is wijdverbreid op alle platformen, van games op pc en mobiele toestellen tot gameconsoles.

Wat zijn gekraakte spellen?

De piraterij- en grijze markten lijken de legitieme digitale distributiekanalen altijd voor te zijn. Kijk naar het succes van Napster, lang voor iTunes en Spotify opkwamen. Ook Megaupload was een van de grootste bronnen voor digitale piraterij toen het in 2005, twee jaar voor Netflix, werd gelanceerd.

Illegale games worden "gekraakt" door het omzeilen van Digital Rights Management (DRM), een systeem ontworpen om auteursrechten te beschermen. Door dit te doen, kunnen gebruikers toegang hebben en spelen zonder de ontwikkelaars of distributeurs te betalen. Vaak worden veelgevraagde titels uitgekozen voor zo’n ‘behandeling’ zodra ze te koop worden aangeboden, hoewel er zelfs voorbeelden zijn van piraten die gratis exemplaren in handen krijgen en deze verspreiden nog vóór de officiële releasedatum

5 redenen om weg te blijven van illegale games

Ongeacht hoe de games uiteindelijk worden gekraakt (how the games are ultimately cracked), kunnen voor gebruikers de gevolgen verschrikkelijk zijn, zoals:

1)      Malware

Piraten gebruiken een populair spel en de verleiding van gratis inhoud om gebruikers aan te zetten met malware geïnfecteerde software te downloaden. Dit kan door berichten te delen op sociale media, phishing-mails of zelfs door zoekmachineoptimalisatie van hun websites of P2P-torrents. Vaak is de malware gemaakt om traditionele beveiligingsfilters te omzeilen en soms moet de gebruiker zijn anti-malware helemaal uitschakelen. Het vraagt meestal ook buitensporige machtigingen om uitgevoerd te worden. Malware kan ook verborgen zijn in mods - extra bestanden nodig om verder te kunnen spelen.

In juni 2021 werd bekend (it was revealed) dat in een tijdspanne van twee jaar miljoenen pc's geïnfecteerd waren met Trojanen. De malware, vooral verspreid door illegale games, had  meer dan een miljoen unieke mailadressen en 26 miljoen inloggegevens gestolen.

Andere malwaretypes die vaak door gekraakte games worden verspreid, zijn onder meer:

• Malware voor cryptomining die het toestel van het slachtoffer zou kunnen leeghalen en daarbij hoge energierekeningen zou kunnen genereren

• Banktrojanen ontworpen om financiële en persoonlijke gegevens te stelen

• Keyloggers en info-stealers ontworpen om allerlei persoonlijke informatie van toestellen te halen

• Ransomware die uw toegang tot uw computer blokkeert en vervolgens een vergoeding vraagt

• Botnet-malware die uw toestel in een zombiecomputer verandert en bij andere aanvallen gebruikt wordt.

2)      Adware

Adware is niet zo gevaarlijk als volwaardige malware, maar kan hinderlijk zijn voor pc- en mobiele gebruikers. Voortdurende pop-ups en nieuwe browservensters overspoelen het slachtoffer met video's en statische advertenties, zodat normaal gebruik van het toestel steeds moeilijker wordt. In 2020 werden 21 gaming-apps uit de Google Play Store verwijderd (kicked out the Google Play store) omdat ze opdringerige adware bevatten.

VERWANTE LECTUURG: Tracking down the developer of Android adware affecting millions of users

3)      Het spel werkt niet zoals voorzien

Gekraakte games lijken een geweldige manier om gratis toegang te krijgen tot gewenste titels. Maar de realiteit is heel anders. Mogelijk werken die nooit goed op uw toestel. Bugs of glitches kunnen de prestaties ernstig aantasten. Het spel kan onvolledig zijn. Of het kan na een tijd gewoon stoppen met werken, als de ontwikkelaars continue controles voor softwareregistratie uitvoeren. Er kunnen zich ook compatibiliteitsproblemen voordoen. Als gebruikers illegale software aan hun Steam-bibliotheek proberen toe te voegen, worden ze geïdentificeerd als niet-Steam-games (they will be identified as non-Steam games) en krijgen dan geen toegang tot de volledige functionaliteit van het platform.

4)      Geen toegang meer tot gaming platforms

De kans bestaat dat de legitieme ontwikkelaar illegale software kan traceren naar specifieke toestellen en gekoppelde accounts gedeeltelijk of permanent op de zwarte lijst kan zetten. Dit is een risico op gameconsole-platforms zoals Xbox, waar providers in het verleden uiterst proactief (extremely proactive) waren met dergelijke tactieken.

5)      Ongewenste aandacht van politiediensten

Het is ook goed om weten dat het gebruik van gekraakte games illegaal is. Afhankelijk van het rechtsgebied waarin men woont, kan dit leiden tot boetes of zelfs gevangenisstraffen, als het gebruik van dergelijke software getraceerd wordt.

Toptips om gamerisico's te vermijden

Het goede nieuws is dat het niet moeilijk is om de meeste van deze risico's te vermijden. Torrent-sites moeten vermeden worden en videogames moeten steeds in officiële winkels gekocht worden. Dit beperkt het risico op malware en adware, slechte gameplay en mogelijke juridische problemen. Andere belangrijke tips om veilig te blijven:

·       Gebruik altijd anti-malware van een gereputeerde leverancier op alle toestellen. Schakel het nooit uit. 

·       Controleer liever tweemaal de aanbevolen beveiligingsinstellingen op alle gameplatforms die u gebruikt, zoals Steam, Twitch en Discord

·       Klik nooit op links in ongevraagde mails. Bezoek altijd de website van de legitieme ontwikkelaar of welgekende marktplaatsen zoals Apple App Store of Google Play.

Veel plezier met gamen!

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-07-13T06:44:53.000Z Key Communicationsht


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.