Onderstaande bijdrage is van een externe partij. De redactie is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

ESET-onderzoek : KMO's verliezen honderdduizenden € aan gegevensinbreuken

Dit artikel delen:

ESET, een wereldleider in cyberbeveiliging, brengt vandaag zijn 2022 SMB Digital Feeling of Safety Report uit. Hiervoor zijn meer dan 1200 Europese en Noord-Amerikaanse bedrijfsleiders geïnterviewd over de cyberbeveiliging van KMO’s. Het rapport onderzoekt cyberbeveiligingssentimenten binnen de bredere context van recente beveiligings-ontwikkelingen en wereldgebeurtenissen die de perceptie van beveiliging in KMO’s beïnvloeden. Volgens de ingezamelde gegevens heeft meer dan twee derden van de KMO's de afgelopen 12 maanden te maken gekregen met een gegevensbeveiligingsincident, wat resulteerde in een geschatte gemiddelde kostprijs van ongeveer € 220.000.

De grootste bezorgdheid over de zakelijke implicaties van een cyberaanval is echter gegevensverlies (29%). Hoewel deze bedrijfsleiders zich zorgen maken over de mogelijke implicaties van een aanval, geeft 70% van de ondervraagden toe dat hun investeringen in cyberbeveiliging geen gelijke tred hielden met recente veranderingen in hun bedrijfsmodellen, zoals bijvoorbeeld hybride werken.

Vergeleken met vorig jaar laten gegevens uit het ESET-rapport een toename zien van 20% in het detecteren van bedreigingen sinds het begin van 2022. 83% van de ondervraagde bedrijven is van mening dat "cyberoorlogvoering een zeer reële bedreiging is die op iedereen een impact kan hebben". Dit suggereert dat de steeds toenemende bedreigingen een aanzienlijke invloed hebben op het KMO-sentiment. Bovendien beschouwt 74% van de Europese en Noord-Amerikaanse KMO’s zich meer kwetsbaar voor cyberaanvallen dan andere bedrijven

Voor de komende 12 maanden identificeerden de deelnemers de volgende belangrijke cyberbeveiligingsproblemen:

·       Malware: 70% met een aanzienlijk verschil in Zweden - 50%

·       Webaanvallen: 67% met een aanzienlijk verschil in Spanje - 87%

·       Ransomware: 65% met een aanzienlijk verschil in Denemarken - 80%

·       Beveiligingsproblemen door derden: 64%

·       Denial of service-aanvallen: 60%

·       Remote Desktop Protocol-aanvallen: 60%, met een aanzienlijk verschil in Spanje - 79%)

Het is dan ook geen verrassing dat het vertrouwen van de KMO’s in cyberweerbaarheid voor de komende 12 maanden laag blijft: slechts 48% van de respondenten zegt matig of zeer zeker te zijn van hun cyberweerbaarheid. Opmerkelijk is ook dat het vertrouwen onder respondenten in Scandinavië (32%) aanzienlijk lager was dan in de rest van Europa en Noord-Amerika (beiden met 49%).

Ondanks grote wereldwijde gebeurtenissen zoals de oorlog in Oekraïne en de voortzetting van post-COVID-overeenkomsten voor telewerken, identificeerden KMO's een gebrek aan bewustzijn voor cyberveiligheid bij hun werknemers (43%) als de belangrijkste factor, waardoor het risico op cyberaanvallen aanzienlijk kan toenemen. Andere belangrijke factoren zijn onder meer aanvallen van natie-staten (37%), kwetsbaarheden in het partners/leveranciers- ecosysteem (34%), voortgezet hybride werken (32%) en gebruik van Remote Desktop Protocol (31%).

 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-11-10T14:10:59.000Z Key Communications


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.