Wat u nooit is verteld: de basis van de miljardenschades in en met it.
Vaak heb ik in discussies met non-it-professionals duidelijk proberen te maken dat elke stap, proces, project of programma in en met it honderd procent voorspelbaar is. Een zeer eenvoudige uitleg. It als materie, techniek, methodiek is dode materie. Dat wil zeggen dat it alleen maar ‘iets’ uitvoert als ‘iemand’ het in beweging zet.
Elke stap in en met it is volkomen afhankelijk van volkomen definitie. Lees, wanneer u, heel eenvoudig, een calculator neemt en u tikt ‘1 + 1’ in, dan verwacht u natuurlijk dat de ‘2’ als uitkomst op het display verschijnt. Wij weten nu eenmaal dat dit principe juist is. Om dit te kunnen doen, is de calculator geprogrammeerd. Volkomen voorspelbaarheid.
Datzelfde principe, (I)nput/(O)utput, gaat op voor elke handeling, stap, project en apparaat in en met it.
Stel, u schrijft een brief aan een bekende. U zult dit tegenwoordig vast per e-mail doen. Om dit te kunnen doen, heeft u een aantal dingen nodig. Plat gesteld: een pc, laptop of tablet, een internetverbinding en een programma waarmee u een e-mail kunt opstellen en verzenden. Handig is natuurlijk ook energie. Zijn we iets vergeten?
Natuurlijk, u heeft uzelf en tien vingers nodig. Zelfs het schrijven van het bericht uiteindelijk? Jawel, volkomen voorspelbaar. Want voor u ook maar één letter aanraakt, weet u in uw hoofd al welke woorden u tot een zin zal vormen. Input/Output.
Op het moment dat u niets doet? Dan gebeurt er verder helemaal niets. It, uw e-mailprogramma, de tekst, het apparaat, zal braaf op uw handeling wachten.
Dit principe gaat door tot u uiteindelijk op ‘verzenden’ hebt gedrukt en uw proces, uw project, uw handeling, uw voornemen is tot een eind gekomen. Volkomen voorspelbaar, hoogst waarschijnlijk zonder dat u daar zo ooit naar heeft gekeken.
Wat denkt u? Als dit principe geldt voor elke handeling, stap, proces, project, binnen elke discipline in en met it, dat dit niet zou gelden voor de uitkomsten van dit alles? Uiteraard, dus ook voor de vele rekeningen en schade voor miljarden, los van naam en reputatieschade, in en met It. De wetmatigheden waaraan it/ict is onderworpen, zijn namelijk volkomen gelijk aan die van het uitgevonden wiel.
Stof tot overpeinzen?