Tien jaar geleden brak cloud computing door. Tijd voor een tussenstand op basis van de recente kwartaalresultaten. Vorige week bracht Computable de winnaars. Maar wie zit in het verliezende kamp?
Toegegeven: de term verliezers is een beetje scherp. Want de cloud is geen zero sum game. Als een speler wint, moeten de andere spelers daarom niet evenveel verliezen. En wie op één domein verliest, wint mogelijk op andere. Maar er zijn bedrijven en deelsectoren waar de cloud voor problemen – of op zijn minst uitdagingen – zorgt.
1. Infrastructuurspelers (IBM)

In het cloudtijdperk investeren minder bedrijven in eigen datacenter-systemen en kiezen in de plaats daarvan voor de public cloud. Datacenter systemen behoren, volgens cijfers van Gartner, bijvoorbeeld tot de categorie van it-bestedingen waar bedrijven het minst in besteden.
Of denk aan de servermarkt die licht daalt, zowel in omzet als in het verkochte aantal servers, onder meer door de overstap naar cloudomgevingen. Zowel Amazon, Google en Microsoft bouwen bijvoorbeeld hun eigen servers, wat slecht nieuws voor serverleveranciers. Vooral IBM en Lenovo krijgen in het laatste kwartaal behoorlijke klappen in deze markt.
Een partij IBM heeft een eigen public cloud omgeving, SoftLayer, maar die verscheen eerder laat op het cloudfeestje en heeft het toch moeilijk om te wedijveren met een partij als Amazon. De omzet van IBM daalt ook al twintig kwartalen op rij (zie grafiek).
2. Netwerkapparatuur
Ook de grote aanbieders van netwerkapparatuur als Cisco, Juniper Networks en Brocade lopen in het cloudtijdperk het risico om aan belang te verliezen en worden in het defensief gedwongen. Zij krijgen tegenstand van cloudleveranciers, maar ook van de opmars van softwaregebaseerd netwerkbeheer of SDN.
Een marktleider in netwerkapparatuur als Cisco Systems rekent bijvoorbeeld af met de nodige turbulentie. De omzet van Cisco stagneerde de laatste jaren en het bedrijf moest vorig jaar fors snijden in zijn personeelsbestand. Ook al vielen hun recente kwartaalresultaten van dan weer beter uit dan verwacht, Cisco zal zich nog verder moeten ombouwen van een hardware-georiënteerde organisatie naar een cloud- en software-georiënteerd bedrijf.
3. Telecombedrijven
Telecomoperatoren zijn op zich niet de verliezers in het cloudtijdperk. Dat kan ook niet, want ze vormen de grondleggers van de cloud. Maar met name de opmars van clouddiensten dwingt hen tot zware investeringen in hun netwerk. En anderzijds hebben operatoren heel veel concurrentie van zogenaamde ott-diensten (over the top) als WhatsApp en Skype, die gretig inhakken op hun omzet, en bijvoorbeeld de omzet van bijvoorbeeld hun eigen sms-diensten flink deed afnemen.