Tien jaar geleden brak cloud computing door. Tijd voor een tussenstand op basis van de recente kwartaalresultaten. Wie wint en wie zit in het verliezende kamp? Computable maakt de rankschikking en noemt namen. Vandaag de winnaars, volgende week de verliezers.
Als we Google Trends mogen geloven is cloud computing als term over zijn hoogte punt heen. Het aantal zoekopdrachten nam in tien jaar fors toe en piekte in de zomer van 2011, om dan langzaam te dalen. Al klopt deze analyse niet helemaal, want zoekt u op ‘cloud’ dan bleven de zoekresultaten de laatste jaren nog gestaag stijgen.
Dat de cloud nog steeds in de lift zit, bewijzen alvast ook de recente kwartaalcijfers van de grootste spelers in de sector. Op basis van deze cijfers leggen wij de winnaars (en volgende week de verliezers) vast. Een tussenstand na tien jaar cloud.
1. Amazon
Amazon klopte met de recente kwartaalcijfers zijn verwachtingen en dat was grotendeels te danken aan zijn cloudactiviteiten Amazon Web Services of kortweg AWS. De omzet van de afdeling schoot in de eerste drie maanden van dit jaar met bijna 50 procent omhoog tot 3,7 miljard dollar. De bedrijfswinst dikte ook met bijna de helft aan tot 890 miljoen euro.
Amazon heeft de cloud als het ware uitgevonden en groot gemaakt. Elf jaar geleden begon het bedrijf via het internet capaciteit te verhuren voor computerkracht en de opslag van data. Een slimme zet, blijkt al enkele jaren. AWS is uitgegroeid tot de dé cash cow van het hele bedrijf.
Twee jaar geleden berekende marktonderzoeker Gartner dat de cloudcapaciteit van Amazon zelfs veel groter is dan die van zijn 12 tot 14 achtervolgers samengeteld. De andere komen opzetten, maar de voorsprong is groot.
2. Microsoft
De cloud heeft ook Microsoft weer op de kaart gezet, nadat het op de mobiele markt zijn meerdere moest erkennen in Apple en Google (Android). Het bedrijf uit Redmond heeft zich met zijn Azure-platform intussen opgewerkt tot het nummer twee van de cloudmarkt.
Microsoft heeft bovendien een belangrijke troef: het is een van de weinige partijen die een (uitgebouwde) hybride cloud heeft. Bedrijven kunnen een deel van hun applicaties op de eigen infrastructuur laten staan en de rest overhevelen naar de Azure-datacenters. Op die wisselwerking zet het bedrijf ook meer en meer in. Microsofts divisie boven Azure zag zijn omzet in het eerste kwartaal met 11 procent stijgen tot 6,8 miljard dollar. Azure zelf liet een indrukwekkende groei van 93 procent optekenen.
Bovendien is de Microsoft dankzij zijn Windows-besturingssysteem nog altijd erg aanwezig in het bedrijfsleven. Het komt er nu op aan die vele bedrijven over te hevelen naar het Azure-platform. De andere cloudpoot, cloudsoftware Office 365, heeft bovendien de kaap van honderd miljoen maandelijkse gebruikers gerond. De meeste daarvan gebruiken de premiumdiensten.
3. Google
Ook Google zag de divisie met zijn cloudactiviteiten afgelopen kwartaal sterk groeien – met bijna 50 procent tot 3,1 miljard dollar. Al bevat die divisie ook de Google Pixel-smartphone en de appwinkel Play Store.
Google liep in de cloud lange tijd behoorlijk achterop op Amazon en Microsoft. Maar sinds het bedrijf een dik jaar geleden de IT-veterane Diane Greene (ex-VMware) aantrok, rijft Google almaar meer grote klanten binnen. Vorig jaar wist Google onder meer Apple en Spotify van Amazon af te snoepen, wat als referenties kan tellen.
Ook Google zet in op een hybride aanpak. Het bedrijf legde bijvoorbeeld de basis voor Kubernetes en stelde de code ervan beschikbaar als open source software. Kubernetes moet het makkelijker maken om software in een andere cloud of het eigen datacenter van een bedrijf te draaien. Toch is voor Google de kloof met Amazon en Microsoft nog groot. Analisten stellen dat Google nog jaren nodig zal hebben om zijn achterstand in te halen.
En andere…
Natuurlijk zijn deze drie niet de enige. Er zijn nog bedrijven die groot zijn geworden dankzij de cloud. Denk bijvoorbeeld aan Salesforce.com of Dropbox. En denk aan de vele start-ups of unicorns die hun opmars aan de cloud hebben te danken.
Lees volgende week het vervolg: wie zijn de verliezers van de cloud?