De kosten voor bellen naar een ander EU-land worden aan banden gelegd met maximum tarieven. De EU-lidstaten, Europese Commissie en het Europees Parlement hebben een voorlopig politiek akkoord bereikt over nieuwe telecomregels. Het is een vervolgstap op het afschaffen in 2017 van de hoge roaming-tarieven voor mobiel bellen en internetten in de EU.
Ook wordt de introductie van 5G-technologie voor mobiele communicatie in Europa ingericht en worden vaste telecomnetwerken opengesteld voor andere aanbieders. Hiermee zijn drie belangrijke wensen van Nederland in het akkoord opgenomen.
5G-frequenties vanaf 2020
De eerste frequenties die nodig zijn om 5G te benutten, een nieuwe standaard voor mobiele communicatie, zijn vanaf 2020 beschikbaar voor telecomaanbieders in de EU. In het akkoord is de minimumduur voor vergunningen gesteld op twintig jaar, waarmee de investeringszekerheid toeneemt.
Open netwerktoegang is belangrijk voor de concurrentie tussen aanbieders van telecomdiensten, omdat niet iedere aanbieder in staat is een eigen netwerk naar een woning of bedrijf aan te leggen. Een wens van Nederland om een nationale toezichthouder aan te stellen die deze toegang garandeert, zodat meerdere bedrijven telefonie- en internetdiensten kunnen aanbieden via een kabel-, koper- of glasvezelnetwerk, is opgenomen in het akkoord.
Verder komt er in de gehele EU een 112-waarschuwingssysteem bij calamiteiten. Nederland heeft dit als enige lidstaat al operationeel onder de naam NL-Alert.