Nog tot zondag 30 september loopt in Antwerpen de technologiebeurs Supernova. De focus ligt op een mix van innovatie, creativiteit en technologie, en is er zowel voor de zakelijke markt als het brede publiek. Computable ging een kijkje nemen. Hoe super is Supernova?
Supernova, een initiatief van Flanders DC en Scale-Ups.eu, is de opvolger van de befaamde Flanders Technology beurs van de jaren tachtig, maar dan wel in het huidige tijdperk van internet en smartphones. Was Flanders Technology indertijd in Gent, dan vindt Supernova plaats op het Eilandje in Antwerpen. Meer dan tachtig bedrijven en organisaties stellen zich voor op de Tech Fair. Een dertigtal sprekers treden op in het conferentiegedeelte. Die zijn breed ingevuld van marketinggoeroe Seth Godin, via Twitter-oprichter Biz Stone tot zelfs de Nederlandse politicus Jan-Peter Balkenende.
U ziet er ook een vliegende auto en er staan voldoende robots om het weekend mee door te komen. Maar behalve een publieksfestival dit weekend is het ook een zakelijke conferentie waar groeibedrijven uit heel Europa in contact kunnen komen met kandidaat-investeerders. Zo zijn er ook pitch-momenten waarbij bedrijven zich kunnen aanbieden aan mogelijke investeerders.
Context is anders
Met dit aanbod is Supernova één van de grote technologiebeurzen in België. ‘Het is de eerste maal sinds Flanders Technology International dat we aan een groot publiek op zo’n schaal kunnen tonen welke topinnovatie in Vlaanderen ontwikkeld wordt’, zei Vlaams minister van Innovatie Philippe Muyters (N-VA) bij de aankondiging, en hij legde tijdens zijn introductiespeech ook een link naar de Back to the Future-films waar veel van de huidige realisaties al opdoken.
Natuurlijk is de context van deze technologiebeurs helemaal anders dan in de jaren tachtig. Vandaag evolueert technologie veel sneller en gaat het economisch ook beter dan toen. Tegelijk zijn er ook behoorlijk wat Belgische scale-ups, zoals Teamleader en Showpad, die intussen al behoorlijk succesvol zijn.
Geslaagd
Supernova heeft alvast de juiste klemtonen weten te leggen. Zo stonden op de eerste dag de Belgische Shazam-oprichter Philippe Inghelbrecht, Imec en Showpad-oprichters Pieterjan Bouten en Louis Jonckheere op het podium van het conferentiegedeelte.
Dat conferentiegedeelte (goed voor 2500 tickets) was uitverkocht, ook al waren er tijdens de eerste conferentiedag af en toe wel wat lege plaatsen in de zaal. Benieuwd of en hoe het festival ook het brede publiek tijdens het weekend kan weten te boeien. Maar een meer dan verdienstelijke eerste editie lijkt Supernova alvast wel.