Een e-mail naar een collega, een bezoek aan een website of een beroep op een online-dienst? Al deze acties stoten CO2 uit. En hoe meer we dit doen, hoe slechter het is voor het milieu. Het is daarom zaak als bedrijf het gebruik van it en daarmee de uitstoot van CO2 inzichtelijk te maken.
Veel organisaties slaan data op, maar vragen zich niet af of dat noodzakelijk is. Veel data zijn na enige tijd niet meer relevant en te verwijderen. Sommige data moeten voor een bepaalde tijd worden bewaard volgens de wet. Om onnodige belasting van de ict-systemen te voorkomen en onnodig veel CO2 uit te stoten, is het zaak dat organisaties de bewaartermijn van deze data in de gaten houden en de data verwijderen wanneer ze niet meer nodig zijn.
Ook het dubbel opslaan in verschillende systemen belast de ict-systemen onnodig. Er zijn tools om data te ontdubbelen en slimmere opslagsystemen waarmee het mogelijk is om meer data op minder opslagruimte op te slaan. Met slimme systemen is te zoeken naar verouderde data, ongebruikte data of dubbele data. Bij de meeste organisaties wordt ruim tweede van de data niet meer geraadpleegd na het aanmaken. Door deze niet gebruikte data te verwijderen, verminderen we de voetafdruk en daarmee de uitstoot.
Verschillende niveaus
Bedrijven die aan de slag willen met het in kaart brengen van hun CO2-uitstoot en hun data in kaart brengen, zijn erbij gebaat om op verschillende niveaus te kijken om hun emissies te verlagen. Het gaat dan om opslag en services, gegevensanalyse en infrastructuuranalyse.
- Opslag en services
Hierbij gaat het om opslagefficiëntie, schijven met een hoge capaciteit en de mogelijkheid om data op een intelligente manier te rangschikken naar goedkopere opslag of te verplaatsen naar een locatie die resulteert in een lagere CO2-uitstoot.
- Gegevensanalyse
Cloud Data Sense bijvoorbeeld, geeft organisaties inzicht in welke data ze hebben en hoe ze deze gegevens wel of niet gebruiken. Met deze data-intelligentie zijn organisaties in staat om betere beslissingen te nemen.
- Infrastructuuranalyse
Het inzichtelijk maken van het gebruik van computerkracht en storage in alle on-premise en cloud-omgevingen. Zo zijn organisaties in staat om verspillingen en inefficiëntie vast te stellen en aan te pakken.
Inzicht in stroomverbruik
Inmiddels zijn er in de markt hulpmiddelen waarmee bedrijven inzicht krijgen in het realtime-stroomverbruik van hun arrays. In de specificaties van hardware is ook het stroomverbruik te zien. Alleen blijkt het vermelde verbruik in de praktijk vaak anders te zijn. Het is dus belangrijk om het daadwerkelijke stroomverbruik vast te stellen via tools waarbij je goede insights krijgt vanuit meerdere bronnen.
Naast het stroomverbruik van hardware, is het mogelijk om stroomrapporten te genereren die vaststellen welke workloads de meeste stroom verbruiken. Met deze informatie kunnen gebruikers beslissen of ze een of meer workloads verplaatsen naar platforms met een lager stroomverbruik om zo de CO2-uitstoot te verlagen.
Milieuvriendelijk
Inmiddels zijn er in de markt Lifecycle Assessment (LCA) CO2-voetafdrukrapporten, die gebruikmaken van de Product Attribute Impact Algorithm-methodologie (PAIA). PAIA is een door het MIT gesponsord consortium van peers op het gebied van informatie- en communicatietechnologie. Dankzij het PAIA-consortium kunnen bedrijven een gestroomlijnde LCA voor zijn producten ontwikkelen die is afgestemd op toonaangevende normen zoals EPEAT, IEEE 1680.1 en het Franse initiatief voor product-etikettering Grenelle.
De komende jaren is het belangrijk om de groei van de hoeveelheid data zoveel mogelijk te beperken. Met de juiste tools kunnen we het datagebruik en de relevantie van data geheel inzichtelijk maken en daarmee het milieu sparen