Booking.com ondervindt ernstige problemen bij het upgraden van de backend-systemen. De moeilijkheden zijn zo groot dat het online-platform al maanden niet in staat is om een deel van de verhuurders van accommodaties te betalen.
Een woordvoerder van Booking.com beroept zich tegenover de Volkskrant op de it-problemen als oorzaak voor het malheur. Maar de gedupeerde verhuurders betwijfelen of dit de werkelijke reden is. Ze hebben de indruk dat het bedrijf zich achter de upgrade verschuilt om traag uit te betalen. De Facebook-groep ‘Booking.com is not paying its hosts’ telt inmiddels drieduizend leden. De Deense minister Morten Bødskov (Economische Zaken) noemde de houding van Booking.com ‘wreed en onacceptabel’. De Hongaarse toezichthouder GVH viel in verband met deze affaire onlangs al het Booking-kantoor in Boedapest binnen.
Dieptepunt
Het is niet de eerste keer dat de it-organisatie van Booking.com negatief in het nieuws komt. In 2020 bereikte de werksfeer bij de grootste it-werkgever van Amsterdam op een dieptepunt. De Volkskrant sprak toen vijftien werknemers onder wie veel it-ers die hun gram uitten over de bedrijfscultuur, mismanagement en het personeelsbeleid bij ‘s werelds grootste boekingsplatform. Op Glassdoor.com, een site waar je je waardering voor je werkgevers uit kunt spreken, scoorde Booking.com lage cijfers.
Een omvangrijke reorganisatie die veel it’ers hun baan kostte, maakte de stemming er niet beter op. Alleen al in Amsterdam werden zevenhonderd it’ers weggestuurd, onder wie veel ontwikkelaars. Tijdens Covid-19 behoorde Booking.com in Nederland tot de grootste ontvangers van steun. Inmiddels is het moederconcern weer erg winstgevend; alleen al in het tweede kwartaal werd 1,2 miljard euro winst behaald. Booking.com-topman Glenn Fogel ging vorig jaar met een honorarium van 24,6 miljoen euro naar huis.
Over de marktdominantie van Booking.com bestaan zorgen. De Europese Commissie stak onlangs een stokje voor de overname van het Zweedse online-reisbureau Etraveli Group (Gotogate, Mytrip). Een nog grotere marktmacht zou de onderhandelingspositie van hotels die toch al niet sterk is, verder verzwakken. Booking, het moederbedrijf van Booking.com, vecht dit besluit aan.