Het tekort aan security-vaardigheden belemmert het vermogen van een organisatie om efficiënte beveiligingsoperaties aanzienlijk. Bijna elke organisatie heeft te maken met de schaarste aan geschikt beveiligingstalent. Dat blijkt uit onderzoek van Vanson Bourne in opdracht van Check Point.
Ondanks dat ruim 70 procent van de ondervraagde respondenten (iets meer dan honderd it- en security-leidinggevenden) uit het wereldwijde onderzoek vertrouwen heeft in de verdedigingsmechanismen van hun organisatie, weerlegt 89 procent dit optimisme door te erkennen dat het een uitdaging is om gekwalificeerde mensen in dienst te nemen.
Dat het tekort aan vaardigheden op het gebied van cyberbeveiliging een rem zet op de manier waarop organisaties effectief de juiste verdediging kunnen uitbouwen, blijkt ook uit andere cijfers in het onderzoek. Zowat 90 procent rapporteerde een ‘impact’ op hun veiligheidsoperaties, terwijl 41 procent het omschrijft als een ‘sterke impact’. In Europa lijkt de situatie nijpender dan in andere regio’s, slechts 4 procent geeft aan geen vaardigheidskloof te ervaren.
Gebruik van ai
Naast de mens is er dan ook de machine. En ai speelt duidelijk een rol bij het bieden van een betere bescherming van het digitale landschap: 79 procent van de organisaties maakt al langer dan een jaar gebruik van ai en ml (machine learning) tools in security, voor toepassingen in generatie ai (gen ai ) ligt dat percentage op 75 procent.
‘De verschuiving naar een gen ai-geïntegreerd beveiligingslandschap omvat zowel voordelen als nadelen voor securityprofessionals’, stelt Lieven Van Rentergem, security engineer specialist bij Check Point. ‘Maar het omarmen van gen ai met een strategische vooruitziende blik maakt de weg vrij voor een veiligere en veerkrachtigere digitale toekomst.’