De rol van cio’s en technologieleiders in België is drastisch aan het veranderen. Een recent onderzoek van PwC benadrukt dat cybersecurity hun grootste uitdaging vormt. De prioriteit ligt dan weer bij operationele efficiëntie.
Maar liefst 97 procent van de ondervraagde cio’s geeft aan dat cyberdreigingen en privacyzorgen significant of enigszins een bedreiging zijn. Dat blijkt uit een kleinschalige rondvraag van PwC bij 36 Belgische cio’s of tech-leiders, voornamelijk bij grote organisaties. Ook datagovernance en veranderingen van hun operationele model zijn voor meer dan 90 procent van de it-verantwoordelijkheden grote uitdagingen. Deze struikelblokken sluiten de top drie van uitdagingen af.
Prioriteiten
Naast deze uitdagingen zijn er ook prioriteiten voor hun organisatie. 71 procent van de Belgische technologieleiders ziet operationele efficiëntie in hun bedrijf als hun topprioriteit in de komende drie à vijf jaar.
Ook het inschakelen van nieuwe technologieën in hun organisatie en bedrijfsprocessen blijkt een prioriteit. Net als het verbeteren van de veerkracht en flexibiliteit van het applicatielandschap. Zowel nieuwe technologie als veerkracht blijkt voor meer dan de helft (54 procent) van de cio’s een prioriteit.
Duurzaamheid
De komende drie tot vijf jaar zal het speelveld van de cio blijven evolueren, besluiten de onderzoekers van adviesbureu PwC. ‘Technologie is niet langer een ondersteunende functie; het vormt de kern van businessstrategieën en bepaalt in grote mate het succes van organisaties’, zo klinkt het. ‘De cio van de toekomst moet niet alleen efficiënter, maar ook innovatiever en adaptiever opereren.’ Opvallend is dat inzake duurzaamheid (en het zogenaamde esg) cio’s nog vaak aan de zijlijn staan, met veel cio’s en technologieleiders die nog niet actief deelnemen aan initiatieven.
Uitdagingen voor Belgische cio’s
1. Dreiging van cyberaanvallen en privacyproblemen (97 procent);
2. Data governance (91 procent);
3. Verandering van het operationele model (91 procent);
4. Integratiecomplexiteit en interoperabiliteitsproblemen (88 procent);
5. Aanpassen aan regelgeving en compliance-eisen (88 procent);
6. Legacy-systemen (88 procent);
7. Veranderende klantverwachtingen (83 procent);
8. Snelle technologische vooruitgang (80 procent);
9. Beperkte it-budgetten (75 procent)
10. Gedecentraliseerde it-organisatie en slechte governance (71 procent).
Het is al meer dan 20 jaar hetzelfde plaatje. Het lijstje van *Urgente aandachtpunten* ongewijzigd.\
Wat we telkens weer missen is het volgende….
Meer dan 80% van de IT professionals en meer dan 95% van de IT dienstenafnemers, heeft weinig tot geen idee van de onveranderde wetmatigheden die in automatiseren een dominante rol spelen. Dat heeft dan vervolgens gevolgen en die zijn vooral te vinden in zg ‘Keten gevolgen’.
“Elk aspect/facet, in en met digitale automatisering, is 100% voorspelbaar/manipuleerbaar, voor iedere betrokkene…”
Dat betekend dat a: de IT professional van tegenwoordig, misschien expert op een specifiek vak of deelgebied, geen idee heeft van de ketens die een rol spelen.
“Commercie is een groter gevaar dan de cybercriminaliteit”
Reden dit te stellen is dat er vanuit commerciële gedachte telkens weer een antwoord wordt gezocht op een cybercrime event dat plaats vind, maar niet vooruit wordt gedacht in de zin van het veranderen van een strategie.
“Commerciële IT beveiliging, is altijd 1 stap te laat…”
Men acteert vrijwel alleen op het moment dat er een event plaats heeft genomen maar verder ziet men geen noemenswaardige actie, ontwikkeling, daadwerkelijk iets aan preventie en bescherming te doen. Ieder is vooral druk met het eigen eilandje te spelen.
Personeelszaken en recruiters zijn een veel groter risico dan management en C-suite beseffen
Niet voor niets zijn de tekorten ongekend. Een regelrecht falend beleid op het vlak van het zoeken naar top Professionals. Degenen die namelijk naar de beste professionals zoeken, slaan in meer dan 95% van de gevallen de plank volledig mis. Gebrek aan kennis van de materie, processen, maar ernstiger nog, de gebruikte processen falen volledig.
Niettemin, blijft men verstoppertje spelen hier en kent geen enkele zelfreflectie.
Bedenkt u zich eens dat de mismatch en mis-hire van professionals boven de 80% ligt en manier waarop men recruiteert, niet leid tot het zelfs in contact komen met zeer geschikte professionals.
Zegt men,”Wij kunnen de professionals niet meer vinden en dus …..” Dan heeft men gelijk. Maar dan anders. Namelijk stellen dat ZIJ ze niet kunnen vinden, niet dat die professionals er niet zouden zijn.
Toenemende cybercriminaliteit
Alleen al bovenstaande zijn koren op de molens van de cybercriminelen en steeds vaker zien wij weer verbaasde blikken van C-suite leden bij een demonstratie Risk en Crisis seminar. Zij worden namelijk bijzonder marginaal werkelijk geïnformeerd over de ontwikkelingen die er gaande zijn in de markt.