Digitale transformatie blijft een topprioriteit voor Belgische bedrijven en overheidsinstellingen, maar de weg daarnaartoe wordt bemoeilijkt door drie uitdagingen. Dat blijkt uit de nieuwste marktstudie van Beltug, op basis van een enquête onder 1.150 ict-beslissingsnemers.
Beltugs tweejaarlijkse marktstudie schetst een beeld van de trends en uitdagingen waar bedrijven en overheden voor staan. De studie werd uitgevoerd door Profacts, in samenwerking met Cegeka, Inetum, NTT Data, Orange, Proximus en Telenet. De conclusie is dat digitalisering de motor van vooruitgang blijft, maar dat drie bekommernissen daarbij opspelen.
- Gebrek aan kennis
Uit het onderzoek blijkt dat 74 procent van de organisaties digitalisering als cruciaal beschouwt. Toch geven respondenten aan dat budgettaire beperkingen en een gebrek aan it-kennis grote struikelblokken vormen. ‘Digitalisering raakt alle werknemers en bedrijfsprocessen’, stelt Danielle Jacobs, ceo van Beltug. ‘Het is jammer te zien dat een tekort aan mensen en kennis bedrijven tegenhoudt, zeker nu aanwervingen vaak bevroren blijven door de economische situatie.’
- Bedrijven onvoorbereid op cyberincident
Cybercriminaliteit wordt als een van de grootste uitdagingen gezien, maar veel bedrijven zijn onvoldoende voorbereid op incidenten. Bij grote organisaties heeft 92 procent een actieplan, terwijl dat bij kleine bedrijven 38 procent is.
Middelgrote ondernemingen scoren iets beter, met 59 procent. ‘Het risico op een cyberincident neemt alleen maar toe. Het is tijd dat bedrijven hierop anticiperen met een goed crisisplan’, aldus Levi Nietvelt, policy lead bij Beltug.
- Regelgeving legt druk op it-afdelingen
Nieuwe wetgeving vraagt vaak aanpassingen aan de it-infrastructuur. Voor 55 procent van de grote bedrijven en 34 procent van de kleine ondernemingen is de administratieve druk hoog tot zeer hoog. ‘Dit kost bedrijven tijd en middelen, die niet naar innovatie of beveiliging kunnen gaan’, oppert Danielle Jacobs, die vanuit Beltug vraagt dat nieuwe wetgeving gepaard gaat met concrete aanbevelingen voor implementatie. ‘Zodat bedrijven duidelijk weten wat er precies moet gebeuren.’