Cybersec Europe 2025 bracht twee dagen lang cybersecurityprofessionals, beleidsmakers, it-specialisten en bedrijfsleiders samen rond één gemeenschappelijk doel: onze digitale wereld beter beschermen. Van geopolitiek tot artificiële intelligentie (ai). AI en regelgeving: dit zijn de hoofdtrends die de beursvloer en het programma van Cybersec Europe 2025 markeerden.
1. Stronger Together
Onder het overkoepelende thema ‘Stronger Together’ werd duidelijk dat samenwerking – tussen overheden, bedrijven, technologische partners en burgers – de sleutel vormt in de strijd tegen cybercriminaliteit.
De openingsspeech van de Vlaamse minister-president Matthias Diependaele onderstreepte het belang van samenwerking tussen overheden, bedrijven en burgers. De oprichting van een Vlaams Centrum voor Digitale Veiligheid toont aan hoe regionale initiatieven hand in hand moeten kunnen gaan met Europese ambities.
Ook de keynote van Navo’s Matthieu Demenois over de internationale oefening ‘Locked Shields’ illustreerde de noodzaak van grensoverschrijdende samenwerking. Christiaan Beek (Rapid7) en Charl van der Walt (Orange Cyberdefense) beklemtoonden tijdens hun keynotes op hun beurt dat alleen een verenigd Europa weerbaar kan zijn tegen digitale geopolitieke dreigingen.
2. Digitale soevereiniteit
De roep om digitale autonomie klonk luid. Max Schrems, privacy-activist en oprichter van NOYB, haalde aan hoe Europese dataprotectie bedreigd blijft door buitenlandse techgiganten.
Zowel tijdens de security pitches als tijdens de sessies kwam het thema vaak aan bod. Het is iets dat leeft, ook onder de deelnemers. Na zijn presentatie kreeg Jeremy Rollison, Head of EU Policy European Government Affairs bij Microsoft bijvoorbeeld vragen uit het publiek over het feit dat de hoofdaanklager van het internationaal Strafhof geen toegang meer heeft tot zijn Microsoft-e-mail-account (maar hij kon of wilde niet in detail ingaan op de zaak).
3. Regelgeving
Nieuwe regelgeving stond prominent op de agenda. Freddy Dezeure liet geen twijfel bestaan: de NIS2- en Dora-verordeningen maken cybertraining verplicht op bestuursniveau. Niet als afvinkoefening, maar als hefboom voor echte cyberweerbaarheid. Ook de Cyber Resilience Act en de nood aan slimme, uitvoerbare compliance-strategieën waren een thema tijdens de keynotes en op de beursvloer.
4. Ai
Ai stond absoluut centraal op de beursvloer, en tijdens verschillende keynotes. Van hoe generatieve ai cybercriminelen steeds machtiger maakt tot hoe ai ook de verdediging versterkt via autonome security operations centers (soc’s).
Toch blijft vertrouwen een heikel punt: kunnen we ai volledig de controle geven bij cyberincidenten? En hoe voorkomen we ethische ontsporingen?
Ook bij de chief information officers (ciso’s) zelf blijkt ai een aandachtspunt. Een kleine meerderheid gaf tijdens een Ciso-lunch, die plaatsvond op Cybersec Europe, aan dat generatieve ai de opkomende technologie is die het meeste impact zal hebben op het digitale threat landscape.
5. Post-quantum en cryptografische wendbaarheid
Quantum-computing rukt op en bedreigt klassieke encryptie. Kristof Verslype (Smals) en Jan-Pieter d’Anvers (KU Leuven) onderstreepten het belang van cryptografische agility: flexibel omgaan met toekomstige encryptie-eisen.
Ook bij ciso’s leeft quantum-computing, al is het niet zo sterk als ai. Toch ziet één op drie – zo bleek tijdens die Ciso-lunch – quantum-computing als opkomende technologie die het meeste impact zal hebben. Enkel ai doet beter (zie 4).
6. Cyberhygiëne en proactieve verdediging
Naast hightech-dreigingen ging er ook aandacht naar basishygiëne: patchmanagement en menselijke factoren. Veel incidenten worden veroorzaakt door ongepatchte kwetsbaarheden. Ook op de beursvloer en tijdens de keynotes ging het geregeld over thema’s als detectie en respons.
7. Awards
Intussen zijn de Cybersec & Computable Awards een vaste waarde op de beurs. Deze keer kregen ze voor het eerst een plek op de Main Stage van Cybersec Europe, wat het belang van deze awards bevestigde. Die zijn gegroeid bij elke editie van Cybersec Europe. Met deze keer opnieuw Prins Laurent die de prijzen kwam uitreiken.
De categorieën van deze awards zijn divers: met specifieke Cybersec Award voor Best Cybersec Innovation en Best Cybersec Project & Program. Maar ook met tech-startup- awards. Voor beide categorieën werd op Cybersec Europe gepitcht door de genomineerden en stelde een professionele jury vragen.
Ook bij de project-awards waren er veel inzendingen. En met nominaties van onder meer Proximus NXT, Atos/Eviden, Orange, Inetum, Delaware, Dstny, Tata Consultancy Services en Cegeka waren de belangrijkste it-dienstenverleners er vertegenwoordigd.
Fotobijschrift: Cybersec Europe 2025 werd druk bezocht; de stand van Orange Cyberdefense was een van de blikvangers.