Vooruitlopend op de inwerkingtreding van de EU AI-wet heeft de Europese Commissie de definitieve versie van de artificiële intelligence (ai)-praktijkcode voor algemene doelen (GPAI) ontvangen.
De code is bedoeld om de industrie te helpen voldoen aan de regels die vanaf 2 augustus aanstaande voor ‘general purpose’ ai-modellen zoals ChatGPT en Gemini gaan gelden. Deze tool moet ervoor zorgen dat modellen die op de Europese markt verschijnen, veilig en transparant zijn.
De regels worden een jaar later afdwingbaar door het ai-bureau van de commissie wat nieuwe modellen betreft. Twee jaar later volgt de handhaving van bestaande modellen. Wie niet volledig aan alle verplichtingen voldoet, kan dan boetes tegemoet zien. Die kunnen oplopen tot 7 procent van de jaaromzet.
Deskundigen
Dertien onafhankelijke deskundigen waaronder ex-Europarlementariër Marietje Schaake hebben dit vrijwillig instrument ontwikkeld. De input komt van 1.400 belanghebbenden. Daaronder bevinden zich model-aanbieders, kleine en middelgrote ondernemingen, academici, deskundigen op het gebied van ai-veiligheid, rechthebbenden en maatschappelijke organisaties.
De algemene ai-praktijkcode bestaat uit drie hoofdonderdelen. De regels voor transparantie en auteursrecht zijn gericht op alle aanbieders van ‘general purpose’ ai-modellen. De data die worden gebruikt voor het trainen van modellen, mogen niet komen van websites met gestolen data.
De regels voor veiligheid en beveiliging gelden alleen voor een kleine groep aanbieders van de meest geavanceerde modellen met een systemisch risico, een gevaar dat meerdere bedrijven of een hele sector ontwricht.
Lobbygroepen
Zodra de lidstaten en de Commissie de code volledig hebben onderschreven, moeten de aanbieders van algemene ai-modellen die de code vrijwillig ondertekenen, kunnen aantonen dat zij aan de relevante verplichtingen van de ai-verordening voldoen door de code na te leven. Dit betekent minder administratieve lasten en meer rechtszekerheid in vergelijking met aanbieders die op andere manieren bewijzen dat zij de code naleven.
Overigens blijven lobbygroepen aandringen op uitstel van de invoering van de AI Act. De Computer & Communications Industry (CCIA) en een groep Europese bedrijven waaronder ASML riepen daar onlangs toe op.