Belgische organisaties werden in het tweede kwartaal van 2025 gemiddeld 1.275 keer per week aangevallen, een stijging van 17 procent tegenover hetzelfde kwartaal vorig jaar. De gezondheidszorg, financiële instellingen en consultancybedrijven staan het zwaarst onder druk.
Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het threat intelligence-team van Check Point Software Technologies. Europa registreerde weliswaar niet het hoogste aantal aanvallen, maar wel de sterkste stijging op jaarbasis met 22 procent.
De aanvalspatronen in Europa worden verfijnder, gerichter en vaker lokaal aangepast, zegt Lieven Van Rentergem, Security Expert bij Check Point Software. ‘We zien een duidelijke shift van klassieke ransomware naar infostealers en ai-gedreven aanvalstechnieken.’
Zorg als zorgenkindje
De Belgische gezondheidszorg werd het zwaarst getroffen met gemiddeld 2.620 aanvallen per organisatie per week. Financiële instellingen volgden met 1.802 aanvallen per week, gevolgd door consultancybedrijven met 1.765 aanvallen. De sterke focus op de gezondheidszorg wijst op aanhoudende druk op deze sector, die vaak kampt met ondergefinancierde beveiliging terwijl cybercriminelen azen op waardevolle patiënten- en personeelsgegevens.
Van Rentergem wijst erop dat het in het tweede kwartaal niet zozeer de grote lekken zijn die domineren, maar de stille aanvallen die toegang geven tot netwerken, clouddiensten of credentials. ‘Vaak zonder dat bedrijven het meteen doorhebben.’
Meest voorkomende kwetsbaarheden
Het meest voorkomende type kwetsbaarheid in België is remote code execution, goed voor 69 procent van alle kwetsbaarheden, gevolgd door information disclosure (67 procent) en authentication bypass (53 procent). FakeUpdates, een downloader malware, staat bovenaan de lijst van meest gebruikte kwaadaardige software. Van alle kwaadwillige bestanden wordt 63 procent verstuurd via e-mail en 37 procent via het web.
Microsoft blijft wereldwijd het meest geïmiteerde merk door cybercriminelen, terwijl Spotify opnieuw in de top 10 staat van namaakmerken.
Benelux
Ook binnen de Benelux valt de stijging in cyberaanvallen op. Luxemburg kende de hoogste toename binnen Europa met 59 procent meer aanvallen tot 1.862 per week, gevolgd door Nederland met een stijging van 50 procent tot 1.144 aanvallen per week.