‘Alles wordt hybride in 2016’

Computable-experts doen voorspellingen voor 2016

Cloud datacenter

In 2016 wordt de cloud algemeen geaccepteerd als dé plek om je content veilig onder te brengen, het wordt het jaar van de waarheid en in 2016 wordt alles hybride. Dit zijn een aantal voorspellingen van Computable-experts voor cloud computing.

Loek Wilden, datacenter lifecycle consultant bij Schneider Electric

Alles wordt hybride. Veel cloud-omgevingen zijn al hybride, en maken dus naast traditionele it-middelen gebruik van private en publieke clouddiensten. In 2016 wordt hybride de norm: door de ervaringen van de gebruikers, en door beschikbaarheid van technologie.

Bedrijven die al in een vroeg stadium de stap hebben gemaakt naar ‘volledig in de publieke cloud’, komen hier op terug en halen bepaalde onderdelen van de it-omgevingen weer in huis. Bedrijven die de cloud buiten de deur hebben weten te houden, zetten in 2016 alsnog de eerste stappen in de cloud.

Daarnaast zien we de opmars van nieuwe technologieën zoals ‘cloud brokers’ die een eenvoudige en naadloze koppeling mogelijk maken tussen de private en publieke cloud waardoor beide omgeving via een enkele console zijn te beheren.

Martijn van Zoeren, ceo bij Dutch Cloud

2016 wordt het 'jaar van de waarheid’. Boys will be men! De economie draait op volle toeren en organisaties die goed zijn georganiseerd en de flexibiliteit hebben om te ondernemen, komen nu definitief op voorsprong. Het tijdperk van 'disruptive business models’ breekt aan. Denk bijvoorbeeld aan de toepassing van nieuwe sociale media-kanalen in primaire bedrijfsprocessen. Vaak in combinatie met e-commerce en big data. Dat vraagt om het vermogen om data snel en goed te kunnen analyseren en te matchen met de veranderende behoefte van eindgebruikers (business analytics en business intelligence). Dat vraagt om cloud!

Bas Kroes, managing partner bij ADA ICT

Onze klanten zien in dat ze sneller moeten veranderen dan het huidige it-landschap en haar leveranciers toestaan. Hier zie je nu dat de discussie over een paced layer model praktische vorm begint te krijgen, waarbij de traditionele leveranciers wordt gevraagd beter te doen wat ze al hadden moeten doen en hun systemen open te stellen, zodat (nieuwe) application platform as a service (aPaaS)-leveranciers sneller en goedkoper innovaties kunnen realiseren op basis van platformen zoals Betty Blocks, Mendix en OutSystems. De eerste is meer gericht op de business analist, de laatste op de professional developer, de middelste zit er tussenin.

Kurt de Koning, oprichter van Dutch Offshore ICT Management

Desktop as a service is een gewaagde om deze al voor 2016 als trend te duiden. Echter, als 4G globaal flink wil doorzetten dan is het afnemen van een desktop in de cloud als trend zeker goed mogelijk, ook voor particulieren. Als data in de cloud staat en applicaties idem, dan is de laatste stap om ook de desktop in de cloud te brengen. Het ontlast de gebruiker van een aantal beheerklussen en deze hoeft alleen nog hardware aan te schaffen. Een soort Chromebook zonder enkele nadelen die aan Chromebook verbonden zit.

Henri Koppen, cloud computing consultant bij Thingks:

Meer ‘server-less’ computing
De virtuele server is ouderwets, docker containers zijn slechts een tussenstap naar omgevingen die volledig draaien zonder dat hiervoor servers hoeven te worden beheerd. Ook de generieke kantoorautomatisering-stack kan volledig draaien zonder dat de organisatie hiervoor servers hoeft te beheren.

De eerste tekenen van de adoptie van internet of things worden een feit
Onder andere door zaken als Lorawan en bijvoorbeeld de nieuwe bluetooth-standaard zal de adoptie en inzet van sensoren steeds zichtbaarder worden. Het is niet zo dat het volgend jaar doorbreekt, dat ligt nog wel iets verder in de toekomst, maar de contouren waar we naar toe gaan worden zichtbaar. Er zijn nog uitdagingen op het gebied van privacy en acceptatie, daarnaast gelden er nog steeds veel technische beperkingen.

Data explosie
Ja, videomateriaal is nu nog de grootste aanjager voor data opslag behoefte, maar wat we tot nu toe hebben gezien, is slechts kinderspel. Volgend jaar en de jaren erna zal de acceptatie van videosystemen voor privé-doeleinden, zoals beveiliging en drones, een grote vlucht nemen. Vijf camera's per huishouden die dagelijks video produceren is geen uitzondering meer.

Adoptie van cloud computing zet door
Het wordt al jaren geroepen, maar is daardoor niet minder waar. Cloud computing wordt steeds groter. Zal komend jaar de echte doorbraak komen, of moeten we toch nog wachten tot 2017/2018?

Kunstmatige intelligentie komt maar niet door
Juist door hooggespannen verwachtingen gaan we nog steeds richting de deception van de hype-cycle. Het zal nog wel minimaal een jaar of drie duren voordat we de volgende stap maken met kunstmatige intelligentie (ai).

En nee, de beschikbaarheid van een volledig zelfrijdende auto zullen we nog niet zien in 2016 en ook niet in 2017.

Meer verdeeldheid in het speelveld
Tien jaar geleden was Windows het dominante platform voor eindgebruikers, met de komst van iOS, Android en opkomst van OSX wordt het landschap steeds meer versnipperd. Dit gaat ook gepaard met terugval in innovatie. 2016 zal niet het jaar worden van de vele innovaties. 

Werner Vogels, cto bij Amazon.com

Cloudbeveiliging wordt de beste manier om bedrijven en klanten te beschermen. Vooruitkijkend naar de toekomst, en specifiek naar 2016, denk ik echt dat we een algemene acceptatie gaan zien van het feit dat ‘organisaties in de cloud beter beveiligd zijn dan in hun eigen datacenters’. We zien dit al gebeuren bij bedrijven die hun kritieke processen naar de cloud migreren, om onmiddellijke voordeel te ondervinden van de laatste innovaties op het gebied van operationele veiligheid en fine grain-beveiligingstools om individuele applicaties te beveiligen. Door beheer en verbetering van de beveiliging van de infrastructuur aan een cloud-provider over te dragen, wordt de beveiliging van organisaties van alle formaten simpeler. Voor sommigen is het misschien een verrassing, maar een van de eerste plaatsen waar we deze trend waarnamen, was in de financiële dienstverlening.

Aangezien meer organisaties in beveiligingsbewuste industrieën als de financiële dienstverlening, transport- en publieke sector in 2016 naar de cloud zullen verhuizen, geloof ik dat 2016 het jaar zal zijn waarin de cloud gemeengoed wordt en geaccepteerd zal worden als dé plek om je content veilig onder te brengen en je beveiliging te verbeteren en te simplificeren.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2015-12-29T10:05:00.000Z Birgit Bunt


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.