Visterin Verdiept: De tien grootste it-bedrijven

Wat verandert er in zakelijke it op tien jaar tijd?

Hoe verandert zakelijke it op tien jaar tijd? Welke bedrijven stijgen en welke dalen? Een overzicht op basis van twee top 10-lijsten, met telkens tien jaar ertussen.

We maken de lijst op op basis van de omzet bij bedrijven die zich hoofdzakelijk bezig houden met het aanbieden van diensten en producten op het vlak van zakelijke it. Dat is een subtiele oefening. Dus geen Apple, Samsung, Huawei, Intel, Lenovo en Google (Alphabet), hoewel deze partijen ook deels actief zijn in de zakelijke it-markt.

De focus ligt in onze lijst ook op pure it-oplossingen, waardoor sommige namen als Accenture, Fujitsu en Techdata uit de boot vallen. We vermelden wel AWS, de enterprise it-afdeling van Amazon.

Weinig verschil

In de top 10 van 2020 zijn er zeven namen die er tien jaar geleden ook al instonden. Eigenlijk acht als we HPE meerekenen, wat een afsplitsing is van Hewlett-Packard. De grote nieuwkomers zijn AWS en Salesforce. 

In de top 3 staan er twee bedrijven die tien jaar geleden ook al in de top 3 stonden: Microsoft en IBM. Ook Cisco, Oracle en SAP blijven de middenmoot bemannen in beide top 10-lijsten. VMware valt maar net uit de top tien.

Veel verschil

Tegelijk is er een wereld van verschil. Want de top tien van 2020 verhult achterliggende drijfveren. Enerzijds is er de trend rond cloud computing wat de koppositie van Microsoft verklaart, en ook de intrede van AWS en Salesforce in de top 10.

Tegelijk bevat de top 10 van 2020 misschien wel dezelfde namen, maar ook bedrijven die er totaal anders uitzien. Zo nam Dell ruim vier jaar geleden EMC over, wat hen deed stijgen in de top 10 (en EMC dus verdween). 

Ook IBM lijfde een aantal bedrijven in, zoals Red Hat, en stoot intussen zijn infrastructuuractiviteiten af.

Als we kijken naar opkomende bedrijven buiten de top10 zien we namen als Workday en ServiceNow, bedrijven die mogelijk de top 10 binnen tien jaar kunnen binnentreden. Of hoe it in 2020 voor een groot deel door de cloud wordt bepaald.

Grootste it-bedrijven: 2020 vs 2010

2020 2010
1. Microsoft Hewlett-Packard
2. Dell IBM
3. IBM Microsoft
4. Cisco Dell
5. AWS (Amazon) Cisco
6. Oracle Oracle
7. SAP SAP
8. HPE EMC
9. Salesforce Adobe
10. Adobe Vmware
Bron: Fortune, 2020

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-12-28T11:59:00.000Z William Visterin


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.