Hoe tevreden zijn we over onze cloudprovider?

Punten voor Microsoft, AWS, SAP en andere

cloud computing

Van Azure en AWS tot Google en Oracle Cloud. Van Microsoft 365 tot SeviceNow en Salesforce. Over welke cloudprovider zijn Belgische klanten te spreken?

"Over Oracle en SAP zijn er wel wat vragen"

We halen onze cijfers uit het laatste rapport van Whitelane Research voor België en Luxemburg, waar binnenkort een nieuwe editie voor verschijnt en rondvraag voor gebeurt. Het gaat hierbij om de tweehonderd belangrijkste outsourcingklanten in ons land.

De eerste vaststelling is dat binnen outsourcing de publieke cloud stelselmatig aan belang wint. ‘Wij rekenen gemiddeld in ons onderzoek op pakweg drie klassieke outsourcing-contracten versus drie cloud-contracten. Maar de verhouding cloud binnen deze ratio neemt alsmaar toe’, stelt Jef Loos van de genoemde onderzoekorganisatie vast.

1. AWS en Microsoft overheersen markt voor infrastructuur

Eerste conclusie is dat de grote drie – Microsoft, AWS en Google – de cloudmarkt bezetten in ons land. ‘In infrastructuur zijn AWS en Azure goed zijn voor tachtig procent van de markt’, aldus Loos. Wat hierbij helpt, is dat Microsoft zowel software-as-a-service als infrastructure-as-a-service aanbiedt. ‘Voor bedrijven is het makkelijker om met één cloud aanbieder in zee te gaan. Keep it simple is dan vaak het devies.’

2. Top drie infrastructuur ook hoogste tevredenheid

Opvallend is dat de grote drie in cloud-infrastructuur – Microsoft, AWS en GCP (Google Cloud Platform) – in België ook met de hoogste tevredenheid gaan lopen als het om cloud-infrastructuur gaat. ‘Dit zie je in heel Europe: deze drie zijn het verst gevorderd’, weet Loos.

In ons land halen deze drie meer dan de gemiddelde tevredenheid. IBM cloud zit (met 76 procent) op de gemiddelde tevredenheid, maar Oracle zit daar met 71 procent onder. Al is het aantal meegerekende cloudprojecten voor Oracle in ons land nog beperkt.

3. Wat met multi-cloud?

Bij infrastructuur bevinden zich slechts vijf spelers in de publieke cloud. Is het concept waarbij meerdere (publieke) cloudproviders combineert, dan wel aan de orde? Kwestie om de zogenaamde cloud vendor lock-in te vermijden? ‘Bij grote bedrijven speelt dit toch meer en meer’, antwoordt Loos. ‘Bij de top twintig van de grootste multinationals zie je dat zij bijvoorbeeld voor drie providers opteren. En ben je als groot internationaal bedrijf ook actief in China, dan komt ook een partij als het Chinese Alibaba op de proppen.’

4. En tevredenheid over cloud software?

De markt voor cloudsoftware is meer verdeeld dan die voor cloud-infrastructuur, met ook namen als Salesforce en ServiceNow. Het valt op dat deze partijen het samen met Microsoft 365 goed doen met tevredenheidscijfers die hoger liggen dan het gemiddelde. 

Ook opvallend is dat Microsoft Dynamics en Google Suite iets onder het gemiddelde liggen. De lijst wordt afgesloten door SAP en Oracle. ‘Over SAP en Oracle stellen klanten wel wat vragen over de prijsstructuur. En soms hoor ik over hen klachten over het gebrek aan transparantie’, geeft Loos prijs.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-09-27T10:58:00.000Z William Visterin


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.