Visterin Verdiept: Microsoft wint, VMware verliest

Microsoft bezig aan opmars in Belgische markt voor servervirtualisatie

Datacenter

Het gebruik van servervirtualisatie stijgt lichtjes. Maar de echte trend situeert zich bij de leveranciers. Microsoft wint, terwijl er VMware verliest.

Ruim 75 procent van alle Belgische bedrijfsvestigingen met vijftig of meer medewerkers maakt gebruik van servervirtualisatie. Maar sinds drie à vier jaar lijkt de Belgische markt voor servervirtualisatie eerder te zijn gestagneerd.

Dit blijkt uit een analyse van Smart Profile op basis van bijna 3.400 interviews. Het gaat hierbij om it-verantwoordelijken van Belgische bedrijfsvestigingen met vijftig of meer medewerkers.

Er is weinig verschil in het gebruik van servervirtualisatie in de verschillende marktsegmenten. De percentages liggen in vrijwel alle sectoren tussen de 71 procent en 81 procent. Alleen het onderwijs lijkt iets achter te blijven met 66 procent. 

Daar is Microsoft

Van de bedrijven die reeds de kaart trekken van servervirtualisatie, gebruikt 77 procent van de organisaties een oplossing van VMware. 21 procent kiest voor Microsoft. 

Er tekent zich evenwel een duidelijke trend af. Vorig jaar gaf nog 83 procent van de Belgische organisaties aan VMware in huis te hebben voor servervirtualisatie en gebruikte 15 procent van de organisaties servervirtualisatie van Microsoft.

Zeker op langere termijn is de evolutie zichtbaar. Zo bedroeg het aandeel van Microsoft in het totale aantal gevirtualiseerde servers in 2011 nog 5 procent ten opzichte van het aandeel VMware van 92 procent. 

Financieel dienstverleners

Als we kijken naar de positie van de leveranciers in de diverse sectoren, dan blijkt Microsoft een stevige positie te hebben bij financieel dienstverleners. In die markt is het volgens Smart Profile intussen zelfs al marktleider.

VMware heeft dan weer de alleenheerschappij (lees: een marktaandeel van meer dan 90 procent) in de transportmarkt, in de zorg en bij de overheid.

In de bouw, de maakindustrie en het onderwijs liggen de percentages tussen de gebruikte oplossingen van VMware en Microsoft beduidend dichter bij elkaar, hoewel VMware ook hier de markt aanvoert.

VMware is dus in de meeste sectoren marktleider. Al moet het zeker in bepaalde sectoren Microsoft naast zich dulden. Benieuwd hoe dit verder evolueert.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-04-05T08:10:00.000Z William Visterin
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.