Houdt de high-end server stand?

Mainframes en midrange servers zijn de werkpaarden in het datacenter. Maar houden deze high-end servers stand in het cloudtijdperk? En wat met on-premise? We overlopen de situatie in België.

Eerst de cijfers. Het gebruik van high-end servers (mainframes en midrange) loopt geleidelijk terug in ons land. Dit jaar gebruikt 17,3 van de Belgische bedrijfsvestigingen high-end serversystemen, lokaal of in een datacenter op een andere locatie. Dit was 18 procent in 2018. Dat is een daling van ongeveer 4 procent.

De terugval is dus eerder beperkt. Maar op lange termijn is de dalende trend opvallender. Zo gebruikte in 2013 nog bijna een kwart van de Belgische bedrijfsvestigingen een high-end systeem.

On-premise daalt forser

Wat wel opvalt, is dat de daling bij de high-end servers groter is bij de on-premise high-end servers. Daar is sinds 2013 het gebruik meer dan gehalveerd (van 14,6 naar 7,1 procent van de bedrijven).

Dit alles blijkt uit een analyse van Smart Profile van de server-markt op vraag van Computable. Hierbij werden meer dan 2.650 Belgische bedrijven (met meer dan 50 medewerkers) ondervraagd. 

Toch standhouden

Toch is er ook nuance. Zo houdt de high-end server nog redelijk stand in ons land. De high-end server volgt om te beginnen in grote lijnen de evolutie van de totale servermarkt in België. 

Bovendien is er ook een groot verschil met Nederland. Daar waar in België 17,3 procent van de bedrijven (nog) een high-end server gebruiken, is dat in Nederland nog maar 6,3 procent. En dat is nog altijd een groot verschil.

In een volgende editie van ‘Visterin Verdiept’ brengen we een grondige analyse rond servers in België.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-05-09T11:32:00.000Z William Visterin


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.