Visterin Verdiept: Python is populairst

Python is het populairst, Kotlin en Go zijn de grote stijgers. Computable stelt de totale rankschikking op van populairste programmeertalen. We overlopen de vaste waarden, en ook de winnaars en verliezers.

Voor het derde jaar op rij stellen we de Computable Index op. We maken deze rankschikking op basis van zes vooraanstaande rankings: IEEE en Tiobe index (beschouwd als de twee belangrijkste), aangevuld met de stack overflow developers survey, PYPL, RedMonk Ranking en GitHub State of the Octoverse. En we overlopen de trends met lokale hogescholen en softwarespecialisten.

Python

Elk van de zes bronlijsten van de Computable Index heeft zijn eigen parameters, maar deze geaggregeerde top 25 geeft een goed overzicht van wat er beweegt in programmeertalen. Uiteraard is het een gemende lijst. Zo zijn Java, Visual Basic, Assembly, Python, Javascript, SQL en R - om er slechts een zevental te noemen – in meer dan één opzicht erg verschillend. Maar hij geeft een goed idee van wat er beweegt.

Het nieuws van deze editie is natuurlijk de nipte voorsprong van Python; bij de vorige editie stond Java nog op één. ‘Python zit duidelijk in de lift als een multi-purpose tool’, meent Jochen Gyssels van CTG.

Data science

Ook in hogescholen erkennen ze de opmars van Python. ‘We zien het belang van datawetenschap en kunstmatige intelligentie (ai) verder toenemen, ook in het profiel van de professional bachelor. Python is daar de voertaal’, oppert Bart Vochten, coördinator en docent toegepaste informatica bij Karel De Grote Hogeschool, dat in dit kader een keuzetraject toegepaste ai aanbiedt.

Dat Python nog steeds aan populariteit wint, bevestigt ook Els Peetermans, docent in de richting toegepaste informatica op Thomas More. ‘We hebben vorig jaar Python ingevoerd als kennismaking met het programmeren in het eerste jaar en dat was, mede door de toegankelijkheid van Python, een succes.’

Java is een blijver

De grote vijf, samen met Python, zijn Java, Javascript, C++ en C#. ‘Op basis van de openstaande vacatures en de stageaanvragen die binnenkomen bij onze opleiding, zien we dat er nog steeds veel vraag is naar .NET en Java. Voor grootschalige programmeerprojecten blijven dit de meest voor de hand liggende technologieën’, meent Peetermans van Thomas More.

Ook C houdt mooi stand, en dat is geen toeval. ‘Embedded programming is niet meer weg te denken, ook niet uit het curriculum. Hier blijft C belangrijk’, merkt Vochten van Karel de Grote Hogeschool op.

Front-end

Javascript blijft eveneens erg populair. ‘Voor front-end-ontwikkeling blijft Javascript in combinatie met HTML5 en de de-facto standaard. We zien de vraag naar ontwikkelaars met kennis van de Javascript frameworks Angular en React ook nog steeds stijgen’, weet Peetermans.

Jochen Gyssels van CTG ziet JavaScript zichzelf nog altijd uitvinden. ‘Ook wij vertrouwen op front-end-technologieën als Angular en React, en back-end-technologieën als .Net. En als je een beetje verder kijkt, zijn Dart and Rust ook de moeite om in de gaten te houden.’ Dart en Rust duiken dit jaar voor het eerst op in de Computable Index.

Full stack

Marc Schijvaerts, directeur van softwareontwikkelaar Peopleware, ziet ook een sterke tendens waarbij Node.js aan interesse wint. ‘Met name op het vlak van serverless computing en het gebruik van microservices biedt het Node.js framework voordelen. In een klassiek scenario gebruikt men voor de front-end-ontwikkeling vaak op Javascript gebaseerde frameworks en voor de back-end-technologieën zoals .Net of Java’, stelt Schijvaerts. 

Al is er dus een soort van toenadering aan de gang. ‘Nu Javascript voor de back-end een meer dan volwaardig alternatief is, wordt tevens de kloof tussen front- en back-end-ontwikkelaars gedicht. Iedere ontwikkelaar die Javascript kent, kan snel evolueren naar een echte full-stack-ontwikkelaar.’

Stijgers: Kotlin

Bij de dalers in de Computable Index valt Perl op, en ook PHP. Geen enkele van de door Computable gecontacteerde hogescholen heeft beide echt prominent in het curriculum staan.

Als we naar de grote groeiers kijken, dan blijft Typescript het goed doen. Maar Kotlin en Go zijn de grote stijgers. ‘Kotlin is bij ons de norm voor Android, al zien we deze taal ook meer en meer opduiken in back-end’, aldus Vochten.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-01-10T09:20:00.000Z William Visterin


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.