Virtualisatie blijft hangen in België

Markt van zowel server-, applicatie- als desktopvirtualisatie stilaan verzadigd

Ruim 70 procent van de bedrijven maakt gebruik van servervirtualisatie. Maar dat percentage is zo goed als hetzelfde als vorig jaar. Ook andere vormen van virtualisatie trappelen eerder ter plaatse in ons land.

Dit alles blijkt uit analyse van Computer Profile op vraag van Computable. De gegevens komen op basis van ongeveer vierduizend interviews die zijn gehouden met it-verantwoordelijken van Belgische bedrijfsvestigingen met vijftig of meer medewerkers.

Wie is marktleider in servervirtualisatie?

Marktaandeel voor servervirtualisatie

Dat is een no-brainer. De meest gebruikte oplossing voor servervirtualisatie in ons land komt van VMware (78 procent). Daarna volgt Microsoft (Hyper-V) met 17 procent en Citrix. Ongeveer 4 procent van de geïnventariseerde oplossingen is van Citrix. 

De verschillen tussen de diverse marktsegmenten zijn relatief beperkt. VMware doet het met 80 procent extra goed bij multinationals. Microsoft is blijkbaar ook goed vertegenwoordigd bij de maakindustrie en de financiële dienstverlening.

Welke sector loopt voorop in servervirtualisatie?

Inzet servervirtualisatie per sector

Binnen de it- en telecomsector wordt het meest gebruik gemaakt van software voor servervirtualisatie, namelijk bijna acht op de tien bedrijven. In de bouw ligt het gebruik het laagst, hier geeft nog geen twee derde van de locaties aan servervirtualisatie toe te passen. Bij sommige sectoren als overheid en zorg zien we zelfs een (zeer) lichte daling in gebruik van servervirtualisatie. Transport stijgt in verhouding dan weer het meest inzake gebruik.

Wat met oplossingen voor applicatievirtualisatie?

In vergelijking met servervirtualisatie blijft applicatievirtualisatie toch het kleinere broertje. Bijna een vijfde van de geïnterviewde locaties geeft aan gebruik te maken van applicatie virtualisatieoplossingen. Maar dat is vrijwel hetzelfde percentage als het percentage dat we zagen in 2016 en in 2015. Hierbij gaat het onder meer om het gebruik van applicatie virtualisatieoplossingen als Citrix Xenapp en Microsoft App-V.

En desktopvirtualisatie?

Ook voor desktopvirtualisatie zien we geen toename bij Belgische bedrijfsvestigingen. Het percentage bedrijfslocaties dat aangeeft dit te gebruiken blijft rond de 4 procent liggen. Wat eigenlijk toch ook een beetje bevestigt dat desktopvirtualisatie in ons land toch eigenlijk een nichetoepassing is gebleven.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-10-23T09:07:00.000Z William Visterin


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.