‘Vijf jaar oude computers zijn niet vreemd’

De ict-industrie neigt nogal naar nieuw-nieuwer-nieuwst. Maar de praktijk is weerbarstig. Dit is de discussiestelling die Computable-lezers vandaag krijgen voorgelegd.

Microsoft geeft Windows 10 niet voor niets gratis weg. Het wil oudere Windows-versies terugdringen, bijvoorbeeld om zijn supportkosten te verlagen maar wellicht ook om een herhaling van de XP-uitfasering te voorkomen. Apple heeft al laatdunkend gesproken over vijf jaar oude Windows-pc’s, waarbij het recente cijfers van Intel en eerdere inschattingen van Microsoft lijkt aan te halen.

De realiteit is niet alleen dat jaren oude pc’s, laptops en ook Macs nog gewoon in dagelijks gebruik zijn. De realiteit is ook dat vijf jaar oude ict - in de brede zin van die term - helemaal zo vreemd niet is. Enerzijds vanwege financiële redenen zoals afschrijvingen. Anderzijds vanwege functionele redenen, zoals een taakvervulling die gewoon naar behoren is. Rest nog de vraag wanneer oude ict dan wel een probleem vormt. En zijn systemen en software van vóór die (arbitraire) grens dan triest of toch lovenswaardig? Wat vind jij?

Apple-topman Phil Schiller vindt het triest dat er meer dan zeshonderd miljoen pc’s zijn van vijf jaar oud die nu nog gewoon in gebruik zijn (vanaf 2:37).

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-05-31T08:02:00.000Z Jasper Bakker


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.