‘Ransomware betalen is duivels dilemma’

Dit artikel delen:

Het betalen van losgeld voor ransomware is een duivels dilemma. Dit is de discussiestelling die Computable-lezers vandaag krijgen voorgelegd.

Het lijkt zo simpel: betalen of niet betalen. Wanneer digitale gijzelnemers hebben toegeslagen en er geen - of geen actuele - back-up is, staan beheerders, ondernemers en ook gewone gebruikers voor een binaire keuze. Niet zwichten voor de afpersing en de schade van dataverlies nemen. Of wel betalen, maar dan het verdienmodel van de afpersers valideren en steunen.

Politie en Justitie in Nederland, de Verenigde Staten en vele andere landen adviseren om vooral niet te betalen. Immers, dat werkt deze vorm van moderne misdaad alleen maar in de hand. Maar als niet betalen betekent dat er belangrijke data voorgoed ontoegankelijk is, dan dreigt er flinke schade die in het ergste geval banen of zelfs complete bedrijven kan kosten. Is bovendien het bestrijden van criminaliteit wel een taak voor gewone beheerders, ondernemers en gebruikers? Wat vind jij?

PS Het betalen van losgeld geeft - ondanks de professionaliteit van hedendaagse cybercriminelen - geen garanties, zo blijkt in de praktijk.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-06-01T08:12:00.000Z Jasper Bakker


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.