‘Internet is té afhankelijk van de mens’

Storing

Automatisering blijkt toch weer mensenwerk, vooral als het mis gaat. Dit is de discussiestelling die Computable-lezers vandaag krijgen voorgelegd.

Ict en internet zijn in hoge mate geautomatiseerd, uitgerust met failover-mogelijkheden en ontworpen voor weerbarstigheid. Toch kan de mens nog altijd flink roet in het eten gooien. Terwijl de oorzaak van de recente grote internetstoring officieel nog onbekend is, weet The Register uit anonieme bron te halen dat één enkele ingenieur verantwoordelijk was voor het lamleggen van het halve internet.

De werknemer van de Zweedse backboneprovider Telia Carrier zou een core-router verkeerd hebben geconfigureerd, waardoor al het Europese internetverkeer naar Hong Kong werd gestuurd. Deze omleiding zorgde voor flinke vertragingen, overbelasting en uitval voor veelgebruikte sites, webapps en online diensten. Hierover verscheen ook een animatie op Twitter. De kans dat een menselijke fout zulke grote gevolgen heeft, is volgens experts klein. Toch komt het voor. Content delivery network-aanbieder CloudFlare heeft Telia in ieder geval op zijn zwarte lijst gezet. Internet blijkt té afhankelijk van mensenwerk. Wat vind jij?

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-07-04T08:13:00.000Z Jasper Bakker


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.