‘IoT-security heeft niets aan EU-stickers'

Dit artikel delen:
Europa

De veiligheid van het IoT wordt niet geholpen met overheidsverplichte ‘securitylabels’. Dit is de discussiestelling die Computable-lezers vandaag krijgen voorgelegd.

Op hoog overheidsniveau is er aandacht voor de security - of eigenlijk dus het gebrek daaraan - van het internet of things (IoT). De Europese Commissie denkt erover om fabrikanten te verplichten om labels te hanteren, zoals al jaren gelden voor het energieverbruik van wasmachines en andere consumentenapparatuur. Zulke securitystickers hebben tenminste drie praktische problemen

Ten eerste is er het gevaar van slijtage. Dit is in de praktijk al gebleken bij de energielabels waar bovenop de initiële topwaardering A later nog A+, A++, enzovoorts is gekomen. Ten tweede is er het probleem van security-inschatting. Wat is immers veilig en hoe wordt dat beoordeeld, en door wie? En ten derde is er de relativiteit van ict-beveiliging. Wat nu veilig is, kan straks een kwetsbaarheid blijken te hebben. Wat nu bestand is tegen bepaalde aanvallen, gaat straks voor de bijl door een nieuwe hackmethode. Securitystickers gaan de veiligheid van het IoT dus niet vooruit helpen. Wat vind jij?

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-10-20T08:10:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.