‘ICT-onkundige gebruikers verslaan security’

Dit artikel delen:
Voorspelling

Het is een oud en helaas blijvend euvel: ict-onwetendheid verslaat security. Dit is de discussiestelling die Computable-lezers vandaag krijgen voorgelegd.

De uitzending van tv-programma Zembla op woensdagavond 30 november heeft nieuws gebracht, dat voor ict-kenners tegelijkertijd ook weer geen nieuws is. Wat blijkt? Een Nederlandse werknemer van Europol heeft bestanden mee naar huis genomen, die gekopieerd naar een back-up schijf waarna de kostbare data is uitgelekt. De back-up bleek namelijk open te staan voor toegang van buitenaf.

Het uitlekken van de vertrouwelijke Europol-dossiers, over onder meer de Hofstadgroep, is natuurlijk nieuws. De manier waarop dit is gebeurd, is helaas geen nieuws. Een oude wijsheid luidt: zij die het verleden niet kennen, zijn gedoemd om eerder gemaakte fouten te herhalen. Dit soort lekken zijn namelijk jaren terug al vaak voorgekomen en ook gemeld door diverse media. En het mee-naar-huis-nemen van (topgeheim) werk - tegen de regels in - overkomt zelfs de Amerikaanse inlichtingendienst NSA. Ict-onkunde verslaat security, telkens weer. Wat vind jij?

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-12-01T08:11:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.