‘AMD’s Zen-CPU’s zijn laatste strohalm’

AMD’s nieuwe Zen-architectuur komt er eindelijk aan, met AMD zelf op het spel. Dit is de discussiestelling die Computable-lezers vandaag krijgen voorgelegd.

Sinterklaas is achter de rug, Kerst komt eraan en pas daarna ergens debuteert AMD’s langverwachte nieuwe processorarchitecuur Zen. Volgens geruchten komt het volledig nieuwe x86-ontwerp van de Intel-uitdager mid januari op de markt. Het zou dan gaan om de eerste lichting, die bedoeld zijn voor high-end game-pc’s. De Zen-middenmoot komt naar verwachting in mei, terwijl serverprocessors in de eerste helft van 2017 moeten uitkomen, gevolgd door laptopuitvoeringen later in het jaar. Om de  bezoekers van de Computable-site wat op te warmen ga ik in een speciaal artikel op 8 december 2016 wat meer over de Zen schrijven. 

Het nieuwe cpu-fundament is van groot belang voor AMD. De chipmaker heeft het de laatste jaren moeilijk op de pc-markt en de servermarkt. Concurrent Intel heeft met zijn Core i-architectuur en de (nu opgerekte) tick-tock strategie voor chipontwikkeling flinke sprongen gemaakt. AMD stelt dat het met Zen een grote prestatiesprong maakt, terwijl het ook energie-efficiëntie claimt. Zen zou zo’n 40 procent beter presteren dan voorganger Excavator. Intel boekt van generatie op generatie niet zulke grote vooruitgang. Ondertussen zijn er twijfels opgedoken over AMD’s prestatieclaims. De spanning stijgt, want dit is hoog spel: met AMD als inzet. Wat vind jij?

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-12-07T08:07:00.000Z Jasper Bakker


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.