‘ICT-deals lopen vaker tegen politiek aan’

Dit artikel delen:
Overname

ICT-overnames zijn door politieke overwegingen minder vanzelfsprekend. Dit is de discussiestelling die Computable-lezers vandaag krijgen voorgelegd.

Beoogde en aangekondigde overnames van ict-ondernemingen, of onderdelen daarvan, zijn natuurlijk nooit gegarandeerd. Naast directies, aandeelhouders en raden van bestuur moeten ook toezichthouders en overheden akkoord gaan. Soms zorgt dit laatste voor forse vertraging, zoals ooit bij de overname van Sun Microsystems door Oracle. Soms zorgt het voor verkoopveranderingen vanwege voorwaarden, zoals bij WD’s overname van Hitachi’s hdd-tak.

En soms zorgt politieke keuring van overnames ervoor dat de deals niet door gaan. Dit lijkt nu meer aan de orde dan voorheen. De opkomst van China als economische grootmacht die ook op ict-gebied actief is, wordt niet los gezien van de gespannen relatie die er op politiek vlak is ten opzichte van het communistische land. Zo heeft de Amerikaanse president Barack Obama begin deze maand de beoogde Chinese koop geblokkeerd van een Duits chipbedrijf (met veel activiteiten in de VS). Ict-deals lopen nu vaker aan tegen politieke veto’s. Wat vind jij?

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-12-14T08:07:00.000Z Jasper Bakker


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.