‘Modern leven en werken kan niet meer offline’

Dit artikel delen:

De online wereld is niet meer weg te denken, uit ons privé- en werkleven. Dit is de discussiestelling die Computable-lezers vandaag krijgen voorgelegd.

De tijd dat offline zijn - of offline gaan - een houdbare keuze was, komt achter ons te liggen. Teveel systemen, instanties, organen, bedrijven en ook mensen zijn online actief om te negeren. Natuurlijk, even ‘digitaal detoxen’ kan wel voor een vakantieperiode, maar vaak is dat én van beperkte duur én van beperkte aard. Want de mail of social media wordt dan genegeerd, maar bijvoorbeeld een navigatie-app of OV-dienstregeling wordt wel gebruikt. Echt offline is het dus niet.

Logisch, want het moderne leven is dermate verweven met de online wereld dat een scheiding niet echt meer mogelijk is. Het ‘advies’ om offline gaan zodat bepaalde dingen zijn te vermijden, zoals cyberpesten of politieke trolling, is dan ook een loze uitspraak. Techsite Ars Technica trekt in een recent redactioneel opiniestuk de vergelijking met ‘de deur thuis niet uitgaan’; dat is misschien wel veiliger maar op de langere duur niet haalbaar. Elk aspect van ons leven heeft een online component, aldus het op-ed artikel, of we dat nou leuk vinden of niet. Wat vind jij?

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-12-28T08:53:00.000Z Jasper Bakker


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.