‘Developers hebben creatieve expressie nodig’

Coding is een creatief beroep en developers hebben dus vrijheid nodig. Dit is de discussiestelling die Computable-lezers vandaag krijgen voorgelegd.

Developers worden maar al te vaak gezien als slechts codekloppers, die geacht worden het uitvoerende werk te doen voor vooraf bedachte oplossingen en systemen. Programmeren is echter een creatief beroep. Developers kwijnen dus weg - of gáán weg - als ze alleen maar ‘invuloefeningen’ moeten doen. Werkgevers moeten hun developers dus enige ruimte voor creatieve expressie geven.

Dit komt niet per se neer op vrijheid-blijheid en spielerei, waar de werkgevende organisatie dan mogelijk weinig aan heeft. Het komt neer op het voorschotelen van problemen die opgelost moeten worden en waar ze zelf hun creativiteit en inventiviteit op kunnen botvieren. Ofwel: de veelal misbruikte notie van ‘mensen uitdagen’. Dit verklaart de aantrekkingskracht van bijvoorbeeld open source-software en start-ups; dáár kunnen developers vaak wel hun creatieve ei kwijt. Wat vind jij?

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-02-03T08:49:00.000Z Jasper Bakker


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.