‘Softwarelicenties zijn een vak apart’

Ict-complexiteit zit niet alleen in software zelf; licenties zijn soms nog complexer. Dit is de discussiestelling die Computable-lezers vandaag krijgen voorgelegd.

Licenties voor software kunnen niet alleen gebruik bepalen, maar kunnen ook gebruik verbieden. Hoeveel gebruikers van welk pakket en gaat het daarbij om seats, installs, gelijktijdige gebruikers, connecties met serversoftware, et cetera? Het bijhouden en kloppend hebben van kluwens aan softwarelicenties vormt zo een vak apart. Een kostbaar vak, want het gaat uiteindelijk om geld.

Wordt er niet te weinig betaald en dreigt er een BSA-inval of zelfs pc-gijzeling? En wordt er niet te veel betaald en dreigt er een miljoenenstrop? Dit geldt overigens niet alleen voor de daadwerkelijke gebruikers van software, maar ook voor tussenpartijen die ict-producten en -diensten aanbieden. De ex parte veroordeling van en vervolgens inval bij werkplekaanbieder Wipa maakt dat wel heel duidelijk. Die partner van Microsoft voelt zich nu vast minder geliefd. Licentie-administratie en audits zijn net als relaties: het moet van beide kanten komen, het verdient aandacht en zorg, en het moet op orde zijn. Een vak apart dus. Wat vind jij?

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-03-02T08:27:00.000Z Jasper Bakker


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.